U trendu

Donja Saksonija: SPD zadržao većinu, uspeh desničarske AfD

BERLIN – Na nedeljnim izborima u nemačkoj saveznoj pokrajini Donja Saksonija, Socijaldemokratska stranka Nemačke (SPD) ostala je i dalje najjača partija u lokalnom parlamentu, dok je desničarska Alternativa za Nemačku (AfD) udvostručila broj glasova.

Na osnovu prvih prebrojanih glasova, SPD je ostvario 33,3 odsto glasova što je 3,6 posto manje nego na izborima pre pet godina.

Dosadašnji koalicioni partner SPD u Donjoj Saksoniji, Hrišćansko-demokratska unija (CDU) osvojila je 27,9 odsto glasova, što je 5,7 odsto manje nego na poslednjim izborima.

Zeleni, koji su sa SPD u koalicionoj vladi na saveznom nivou, je sa 13,8 odsto za 5,1 posto popravila svoj rezultat u poređenju sa posljednjim izborima.

AfD je sa 11,6 odsto više nego udvostručio broj glasova u u odnosu na poslednje izbore kada je osvojio 5,4 odsto glasova.

Liberalno-demokratska stranka (FDP) je sa pet odsto glasova uspela da pređe izborni prag, dok stranka Levica ni ovaj put nije uspela da uđe u parlament Donje Saksonije.

Izlaznost od 60 odsto bila oko tri procenta niža nego pre pet godina, prenela je Hina.

U prvim analizama velik uspeh AfD se povezuje sa nezadovoljstvom jednog dela birača merama za ublažavanje finansijskog tereta inflacije koje je donela savezna vlada.

Ulogu je, prema izlaznim ispitivanjima instituta Infratest/Dimap, odigralo i nezadovoljstvo kod dela birača velikim brojem izbeglica koje pre svega dolaze iz Ukrajine.

Tako je 33 odsto ispitanika reklo da smatra da je dobro što AfD želi da smanji priliv izbeglica, a 18 odsto je izjavilo da podržava zahteve AfD za smanjenjem sankcija Rusiji.

Prema istim ispitivanjima, pitanje snabdevanja energentima i zadržavanje blagostanja odigralo je presudnu ulogu.

Ostaje otvoreno pitanje da li će Stefan Veil (SPD) koji se vec 10 godina nalazi na čelu Donje Saksonije, nastaviti koaliciju sa CDU ili će raditi na formiranju koalicije sa Zelenima kako je najavljivao tokom predizborne kampanje.

Donja Saksonija je sa oko osam miliona građana četvrta po redu savezna pokrajina po broju stanovnika i savezna pokrajina sa izrazito razvijenom industrijom i poljoprivredom.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar