U trendu

Donji dom francuskog parlamenta bez zaključka završio raspravu o reformi penzija

Donji dom francuskog parlamenta završio je raspravu o predloženoj reformi penzija bez glasanja i u konfuziji, dok će Senat raspravljati o tome 2. marta.

Reforma penzija, vodeća mera drugog petogodišnjeg mandata francuskog predsednika Emanuela Makrona (Emmanuel Macron), naišla je na protivljenje levice i desnice, a ta reforma je izazvala i demonstracije i štrajkove širom zemlje.

Najavljena reforma je izazvala nesuglasice unutar Makronove većine u parlamentu, koja mora da se osloni na podršku desničarske stranke „Republikanci“ da bi tekst bio usvojen.

Predložena reforma izazvala je probleme tokom devet dana rasprave u parlamentu, uključujući i prekid sednice i opomene poslanika na poštovanja rada parlamenta zbog vređanja. Levica je bila podnela nekoliko hiljada amandmana na reformu.

Rasprava je završena u Ustavom predviđeno vreme, u petak tačno u ponoć.

Sada je red na Senatu da 2. marta počne raspravu o reformi penzija, koji mnogi građani i sindikati osporovaju, posebno deo koji se odnosi na pomeranje starosne granice za odlazak u penziju, sa 64 godine, umesto 62.

Na poslednjem protestu građana na poziv sindikata održanog u četvrtak okupilo se oko 440.000 ljudi prema policiji, dok su sindikati naveli broj od 1,3 miliona.

Naredni protest je zakazan za 7. marta. Sindikati prete da Francusku stave „u zastoj“ ako vlada ne povuče reformu.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar