U trendu

Dosadašnji predsednik Zambije: Poštovaću rezultate izbora

LUSAKA – Dosadašnji predsednik Zambije Edgar Lungu saopštio je danas da će poštovati rezultate prošlonedeljnih izbora, na kojim je izgubio od opozicionog lidera Hakainde Hičileme.

„Postupaću u skladu sa ustavnim odredbama za mirnu tranziciju vlasti, želim da čestitam svom bratu, izabranom predsedniku, njegovoj ekselenciji Hakaindu Hičilemi“, rekao je Lungu u kratkom televizijskom obraćanju naciji, a preneo Rojters.

Izborna komisija Zambije ranije danas je potvrdila da je lider opozicije Hakainde Hičilema pobedio na predsedničkim izborima dosadašnjeg šefa države Edgara Lungua.

Kako je saopštila komisija, od sedam miliona registrovanih birača, Hičilema je osvojio 2.810.777 glasova, dok je Lungu na drugom mestu sa 1.814.201 osvojenih glasova.

Uverljiva pobeda koju je ostvario Hičilema omogućila mu je da ne mora da se takmiči u drugom krugu, jer je osvojio 50,1 odsto glasova izašlih birača.

Izbore je narušavalo sporadično nasilje, a Hičilema, bivši izvršni direktor u jednoj računovodstvenoj firmi, sada je pred teškim zadatkom da preokrene ekonomsku situaciju u jednoj od najsiromašnijih zemalja sveta, navodi agencija.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.