Dovidjenja paunovima, majmunima, patkama, samo će psi moći s putnicima u avione u SAD

Putnici aviona u Sjedinjenim Američkim Državama više neće moći da lete s emotivnom potporom u vidu pauna ili hrčka, ali moći će s psom, ili čak s dva, odlučili su američki regulatori.

Ministarstvo saobraćaja je u sredu donelo konačnu odluku o tome koje će „životinje pomoćnike“ američke kompanije biti prinuđene da prihvate na letovima u SAD.

Broj ljudi koji lete sa životinjama koje su im emocionalna podrška, porastao je poslednjih godina, a putnici žele da ukrcaju svinje, papagaje, majmune, patke, pauna i čak i malog konja.

Glavobolja aviokompanija je što pod pritiskom aktivista za mentalno zdravlje, moraju da pozdrave i te putnike.

Ali, Ministarstvo je saopštilo da je došlo do porasta broja sporova u avionima zbog „neobičnih vrsta“ životinja koje nisu navikle da tako putuju i zato se ponašaju nepredvidivo, „što je potkopalo poverenje javnosti u životinje pomoćnike“.

Zaključak je da se samo „najbolji čovekov prijatelj“ – pas, može smatrati životinjom za emocionalnu podršku i stoga dobiti odobrenje da tokom putovanja prati ljude s fizičkim, mentalnim ili psihijatrijskim problemima.

A svi ostali su samo „kućni ljubimci“.

Odluka definiše službenu „životinju pomoćnika“ kao „psa koji je pojedinačno obučen za obavljanje poslova od koristi osobi sa invaliditetom“.

To znači da će avio-kompanije nametnuti putnicima popunjavanje obrasca Ministarstva saobraćaja kojim potvrđuju da je pas dobrog zdravlja i da je obučen, a za duge letove i da „ili neće da se ‘rastereti’ ili da je obučen da to učini na higijenski način“.

Svako ko se bude pridržavao tih pravila, može u avion uvesti do dva psa, a avio-kompanija ne može odbiti neku rasu pasa.

Što se tiče ostalih životinja, pod uslovom da su sitne, mogu se uneti u avion kao kućni ljubimci, u malim kavezima koji staju ispod sedišta ako to kompanija dozvoli, za šta se očekuje dodatna naplata.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.