U trendu

DPS demantuje Abazovića: Imamo ozbiljne rezerve i primedbe

PODGORICA – Portparol DPS, koji je podržao formiranje aktuelne manjinske vlade u Crnoj Gori, Miloš Nikolić, izjavio je danas da je „apsolutna neistina“, izjava premijera Dritana Abazovića da predstavnici ove stranke nisu imali primedbe na radnu verziju Temeljnog ugovora sa Srpskom pravoslavnom crkvom.

Ta izjava Abazovića govori, kazao je Nikolić, „o elementarnom odsustvu ozbiljnosti aktuelnog premijera“.

„Radi ukupne javnosti, podsećamo da smo u pregovorima za formiranje vlade, zajedno sa ostalim kolegama iz suverenističkih stranaka, upravo zbog pitanja poput Ugovora sa SPC koje se u značajnoj meri tiču državnih i nacionalnih interesa Crne Gore, tražili i postigli promenu modela odlučivanja na sednici vlade“, rekao je Nikolić novinarima u parlamentu.

Podsetio je da je promenom utvrđeno da se o ovim pitanjima na sednici vlade odlučuje kvalifikovanom većinom.

„Ovakva odredba nije samo zaštitni i kontrolni mehanizam u konkretnom slučaju, već jasno upućuje da je potrebno postizanje šireg društveno-političkog konsenzusa o onim pitanjima koja se prioritetno tiču zaštite ugroženih državnih interesa. Ugovor sa SPC jedno je od takvih pitanja“, kazao je Nikolić.

Portal RTCG prenosi da je Nikolić rekao da su, kako kaže, radi preciznog informisanja javnosti, u odnosu na radnu verziju Ugovora sa SPC izražene „ozbiljne rezerve i primedbe te da je reč o dokumentu koji je samo polazna osnova za razgovore koji treba da uslede u narednim sedmicama a koji moraju biti inkluzivni, kompetentni i stručni kako bi finalni dokument na adekvatan način zaštitio ključne interese države kada je ova tema u pitanju“.

„Finalno, očekujemo da svi akteri u ovom procesu pokažu ozbiljnost i doraslost aktuelnoj situaciji a populističke i neistinite izjave poput današnje, ne doprinose takvom ambijentu. Podrazumeva se da bi svaki pokušaj rešavanja ovog pitanja na štetu države Crne Gore, bez adekvatnog i inkluzivnog procesa pregovora koji će rezultirati finalnim tekstom, podrazumevao adekvatne političke posledice“, rekao je Nikolić.

Dodao je da je DPS u svom višedecenijskom trajanju pokazao „i kada je bila u poziciji vlasti i u poziciji opozicije, da je sposobna da zaštiti državne interese“.

„Nema nikakve sumnje da će i u navedenom slučaju biti tako“, rekao je Nikolić i ponnovio da je sadržina radne verzije Temeljnog ugovora između države Crne Gore i SPC neprihvatljiva za opozicionu DPS Mila Đukanovića, koja je podržala formiranje manjinske vlade na čelu sa premijerom Abazovićem.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar