U trendu

DPS: Nećemo dati kvorum za rušenje građanske i evropske CG

PODGORICA – Klub poslanika opozicione Demokratske partije socijalista (DPS) saopštio je da je današnja sednica crnogorske Skupštine počela bez kvoruma, jer nisu hteli da daju kvorum za sednicu na kojoj treba da se glasa o izmenama Zakona o slobodi veroispovijesti, kao i za Zakon o državnim službenicima i nameštenicima.

„Bićemo konstruktivna opozicija, kao i do sada, ali od nas ne može niko očekivati da ćemo činiti kvorum za rušenje građanske i evropske Crne Gore“, navodi se u saopštenju.

Pauza u Skupštini traje već nekoliko sati, nakon što je predsednik Aleksa Bečić prekinuo sednicu dok se DIK ne izjasni o upražnjenom poslaničkom mestu, pošto je Filip Adžic (URA) podnio ostavku, prenose „Vijesti“.

Današnja sednica Skupštine, poslednja u ovoj godini, održava se bez prisustva opozicije,čijii su poslanici prethodno napustili i sednicu Odbora za ljudska prava na kojoj su razmatrane izmene Zakona o slobodi veroispovesti.

Ispred zgrade Skupštine Crne Gore danas su se u više navrata okupljali pripadnici tzv. patriotskih snaga, odnosno pristalice prethodne vlasti DPS-a crnogorskog predsednika Mila Đukanovića, protestujući zbog predloga izmena spornog Zakona o slobodi veroispovesti.

Protest je organizovan zbog, kako su naveli organizatori, protivljenja usvajanju izmenjenog Zakona o slobodi vroispovesti, kojim će, kako tvrde, „crnogorska baština i istorija biti ustupljene Srpskoj pravoslavnoj crkvi i Srbiji“.

Inače, predloženi izmenjeni Zakon o slobodi veroispovesti je u svom prvobitnom obliku usvojen pre tačno godinu dana u crnogorskom parlamentu.

Zakon je tada usvojen pod okriljem noći i nakon privođenja poslanika tadašnje opozicije koji su se tome protivili.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.