U trendu

Dragi najavio da će Matarelu obavestiti o daljim koracima

RIM – Italijanski premijer Mario Dragi izjavio je danas u parlamentu da će posetiti predsednika Serđa Matarelu i obavestiti ga o svojim daljim koracima, nakon što su tri koalicione stranke povukle podršku njegovoj vladi.

Politički izvori predviđaju da će on najverovatnije podneti ostavku, što će gotovo sigurno otvoriti put za vanredne izbore u oktobru, prenosi Rojters.

Bez obzira na činjenicu da je na jučerašnjem glasanju o poverenju premijeru Dragiju italijanski Senat glasao sa 95 glasova za prema 38 protiv, Rojters u svom izveštaju ocenjuje da se italijanska vlada praktično „urušila“ jer su tri glavna koaliciona partnera premijera odbila da učestvuju u glasanju o poverenju, na koje je on pozvao kako bi pokušao da okonča podele i obnovi savez.

Od ukupno 321 senatora, na glasanju u Gornjem domu italijanskog parlamenta Dragija je podržalo 95 senatora, dok je 38 bilo protiv, međutim desetine senatora bojkotovalo je glasanje ostavljajući tako Dragijevu koaliciju okrnjenu, bez velike većine koju je nastojao da pridobije i sa prevremenim izborima u septembru ili oktobru kao najverovatnijim ishodom, navodi Rojters.

Glasanje su bojkotovali senatori tri stranke iz Dragijeve koalicije: Forca Italija, stranke desnice koju vodi bivši premijer Silvio Berluskoni, zatim krajnje desničarske Lige, koju vodi Mateo Salvini i iz populističkog Pokreta 5 zvezda (M5S).

Dragi je prošle nedelje podneo ostavku, ali ga je predsednik Serđo Matarela odbio i rekao mu da pred parlamentom vidi da li može da oživi široku koaliciju.

Mario Dragi je ranije pozvao na jedinstvo i izneo niz problema sa kojima se Italija suočava, od rata u Ukrajini do socijalne nejednakosti i rasta cena.

Očekuje se da će Dragi sada podneti ostavku jer je u više navrata ponavljao da će ostati na dužnosti samo ukoliko očuva veliku većinu, što se nakon jučerašnjeg bojkota pokazalo kao nemoguće, navodi Rojters.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar