U trendu

Dragi: Vanredni sastanak G20 o Avganistanu 12. oktobra

RIM 29. septembra (Tanjug) – Vanredni sastanak Grupe 20 najrazvijenijih svetskih ekonomija o Avganistanu održaće se 12. oktobra, najavio je danas italijanski premijer Mario Dragi.

Italija ove godine predsedava sastancima G20, a Dragi je nedavno razgovarao o Avganistanu sa drugim svetskim liderima, uključujući ruskog predsednika Vladimira Putina i kineskog predsednika Si Đinpinga, u nastojanju da organizuje poseban sastanak na kome bi se definisala strategija za suočavanje s ovom krizom, prenosi Rojters.

„Došli smo do tačke u kojoj moramo da brinemo isključivo o spašavanju života“, rekao je Dragi na konferenciji za novinare.

On je naglasio i da međunarodna zajednica mora da utvrdi strategiju koja bi sprečila Avganistan da postane utočište za militante.

Vanredni sastanak G20 održaće se nekoliko nedelja pre samita lidera zakazanog u Rimu za 30. i 31. oktobar, a italijanski premijer je najavio i da će Katar, Međunarodni monetarni fond, Svetska banka i Ujedinjene nacije takođe učestvovati.

Avganistanska kriza izaziva zabrinutost u Evropskoj uniji zbog rizika od masovnih migrantskih talasa, a neke zemlje članice već su se usprotivile planovima za smeštaj izbeglica.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.