U trendu

Drama u Engleskoj: Brana pred pucanjem, nastavlja se ispumpavanje vode iz veštačkog jezera

Službe za vanredne situacije na severozapadu Engleske pokušavaju što brže da ispumpaju vodu iz veštačkog jezera sa oštećenom branom, jer su meteorolozi najavili oluje sa grmljavinom, koje bi mogle još više da oštete infrastrukturu brane i poplave jedan grad.

Kako je saopštila vatrogasna služba, sa 22 pumpe visokog kapaciteta radi se na isisavanju vode iz veštačkog jezera Todbruk, starog 180 godina, kako bi se smanjio pritisak na branu, oštećenu u prošlonedeljnim obilniom padavinama, prenosi AP.

Kako bi se zapušila velika rupa na veštačkom jezeru, helikopter Kraljevskog ratnog vazduhoplovstva ubacio je u njega oko tonu peska i šljunka, dok su radnici na terenu spajali vreće sa betonskim malterima.

Oko mosta Vejli Bridža, gradića udaljenog 175 kilometara od Londona, postavljeno je šest spasilačkih čamaca u slučaju da brana popusti, a do nedelje popodne pumpama je ispumpano oko tri metra vode iz veštačkog jezera.

„Ovaj posao će se nastaviti sve dok inženjeri ne budu sigurni da je voda na bezbednom nivou. Naš prioritet ostaje isti – ispumpati što više vode iz veštačkog jezera kako bi se zaštitila zajednica Vejli Bridž od rizika pucanja brane“, izjavio je šef vatrogasne službe Gevin Tomlinson.

Prošle nedelje evakuisano je 1.500 stanovnika Vejli Bridža, dok je u subotu evakuisano još 55 domova zbog straha od pucanja brane.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.