U trendu

Drama u Gambiji: Predsedniku predat ultimatum, vojska čeka istek roka

Lideri zapadnoafričkih zemalja dali su trenutnom predsedniku Gambije poslednju priliku da – do danas u podne – mirno napusti poziciju.

Nakon toga se očekuje upad oružanih snaga država regiona, kojima je naređeno da se do isteka ultimatuma uzdrže od pokreta.

Senegalska vojska je u četvrtak uveče objavila da su regionalne snage Ekonomske zajednice Zapadnoafričkih zemalja (ECOWAS) ušle u susednu Gambiju, u okviru operacije „Vraćanje demokratije“.

Pukovnik vojske Senegala Abdu Ndiaje naveo je u saopštenju da angažovani „značajni“ kopneni, vazduhoplovni i pomorski resursi, prenosi Rojters.

Ndiaje je prethodno za ovu agenciju izjavio da su senegalske trupe „ušle u Gambiju“, u okviru regionalnih napora za podršku novom predsedniku Gambije Adami Berouu kojem je protivnik dugogodišnji vladar te zemlje Jahja Džameh, koji je odbio da se povuče sa vlasti.

Portparol američkog Stejt departmenta Džon Kirbi je kazao da SAD podržavaju vojnu akciju zapadnoafričkih suseda Gambije sa ciljem osiguranja da Berou preuzme vlast nakon nedavnih izbora.

Izabrani predsednik Gambije Adama Berou položio je u četvrtak zakletvu na svečanosti u gambijskoj ambasadi u susednom Senegalu, rekli su diplomatski izvori i stranački zvaničnici.

Polaganje zakletve održano je u toku popodneva.

Berou je na izborima u decembru porazio predsednika Džameha koji, međutim, odbija da napusti položaj, uprkos pritisku susednih zemalja koje su upozorile da će vojno intervenisati.

U međuvremenu je potpredsednik Gambije Isatou Njie Saidi, koji je na toj funkciji od 1997. godine, podneo ostavku, čime je Džameha napustio i njegov najbliži saradnik.

Neimenovani izvor navode da su još neki ministri podneli ostavke.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.