U trendu

Dreskod na samitu EU-Ukrajina: Nosite odelo, ne zelenu boju kao Zelenski

BRISEL – Posao političara često podrazumeva poziranje pred kamerama i slanje simboličnih poruka, barem onoliko koliko i bavljenje politikom – to je istina koju političari ne žele da priznaju – piše „Politiko“, ukazujući na kodeks oblačenja zvaničnika EU za njihov današnji susret sa liderima Ukrajine u Kijevu.

Time bi se moglo objasniti zašto je čak i pre nego što je Evropska unija finalizirala svoj dnevni red i listu gostiju za dvodnevni samit u Ukrajini, na kojem će se naći mnoštvo najviših lidera EU koji razgovaraju sa ukrajinskim zvaničnicima, u Briselu distribuiran interni memorandum sa jasnom porukom – postoji kodeks oblačenja.

„In“ je uobičajena poslovna odeća ili „dođite obučeni kao u Briselu“, dok su „aut“ – zelena, kaki ili suviše svetle boje što je manje uobičajeno u EU.

Razlog za uputstvo, poslato prošle nedelje, u koje je „Politiko“ imao uvid, bio je očigledan pokušaj da se vojni izgled rezerviše za domaćine i ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog, koji je od vojne zelene majice napravio svoju „ratnu uniformu“.

Planeri u EU su verovatno veoma svesni da je to stil prikladan za one koji se bore protiv Rusije, ali nije za komesara EU.

Zvaničnici EU su, naravno, u prošlosti nalazili načine da pokažu solidarnost sa Ukrajinom.

Tokom svog godišnjeg govora o stanju u EU, predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen nosila je jarko žutu i ​​plavu odeću, u bojama ukrajinske zastave.

Komesarke EU tada su se pridružile kodeksu oblačenja iz publike, dajući jedinstvenu modnu poruku, međutim, tokom samita EU-Ukrajina, koji se održava u Kijevu jednostavno nema ni vremena ni prostora za tako nešto.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar