Drljača: U problem Trgovske gore uključene sve institucije, ići do kraja

BANJALUKA – Načelnik opštine Novi Grad Miroslav Drljača smatra da sada, kada su u rešavanje problema Trovske gore uključene sve institucije, nema razloga da BiH ne ide do kraja u zaštiti svojih građana, uključujući i tužbu protiv Hrvatske zbog odlaganja nuklearnog otpada uz granicu sa BiH.

Drljača, koji je juče prisustvovao tematskoj sednici Odbora Narodne skupštine Republike Srpske za zaštitu životne sredine o ovom pitanju, smatra da je evidentno da je ovo problem između Hrvatske i BiH.

On je rekao da je na sednici ponovljeno da je za BiH neprihvatljiva lokacija koju je Hrvatska odabrala za skladištenje radioaktivnog otpada.

„Postoji način da se reši ovaj problem pomeranjem lokacije koju je Hrvatska odredila za skladištenje radioaktivnog otpada za spornih 30 kilometara u dubinu njihove teritorije“, naveo je Drljača.

Drljača kaže da insistiranje na lokaciji Trgovska gora potvrđuje pretpostavku da Hrvatska priprema teren za izgradnju nuklerane elektrane na ovom prostoru u dogledno vreme.

On je naveo da Hrvatska ima deficit električne energije i da uvozi 28 odsto struje.

Drljača je istakao da je BiH dostavila mišljenje o sadržaju studije o uticaju na životnu sredinu Centra za zbrinjavanje radioaktivnog otpada na lokaciji Čerkezovac na Trgovskoj gori.

„U ovom dokumentu je evidentirano sve šta je Hrvatska pogrešno uradila uključujući i to da nemaju alternativu kada je reč o lokaciji, niti tehničko rešenje, što su bili obavezni“, kazao je Drljača, prenela je Srna.

Hrvatska planira da radioaktivni otpad iz nuklearne elektrane „Krško“ i institucionalni otpad skladišti na lokaciji Trgovska gora u opštini Dvor, na samoj granici sa BiH.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.