U trendu

Drugi dan potrage za desetinama migranata u Egejskom moru

ATINA – Grčke vlasti sprovode već drugi dan operaciju potrage i spasavanja desetine migranata koji se vode kao nestali, nakon što je njihov čamac potonuo istočno od ostrva Karpatos u Egejskom moru.

Brod grčke mornarice i tri obližnja trgovačka broda i dalje traže između 30 do 50 ljudi, za koje se veruje da su nestali nakon što se čamac koji ih je prevozio od turske obale Antalije do Italije prevrnuo juče rano ujutru, prenosi AP.

Obalska straža saopštila je juče da je 29 migranata, svi muškarci, spašeno iz mora 61 kilometar jugoistočno od Karpatosa, ostrva između Rodosa i Krita.

Utvrđeno je da je reč o državljanima Avganistana, Iraka i Irana, a oni su vlastima preneli da je na plovilu bilo oko 60 do 80 ljudi kada je potonuo.

Oni koji su spašeni naveli su da su krenuli iz oblasti Antalije, na južnoj turskoj obali i da su plovili ka Italiji, kada je tokom noći došlo do brodoloma.

Vlasti su saopštile da je do prevrtanja došlo u međunarodnim vodama, ali u zoni odgovornosti Grčke za traganje i spasavanje.

Nije još poznato zašto je čamac potonuo, ali su vremenski uslovi u toj oblasti bili teški, sa jakim vetrom i uzburkanim morem, saopštile su vlasti.

Dvojica preživelih su helikopterom vazdušnih snaga izvučena iz mora i prebačena na Karpatos, dok je preostalih 27 pokupio trgovački brod i prevezeni su na ostrvo Kos, gde su stigli u sredu popodne.

Najčešći morski put za migrante sa Bliskog istoka, Azije i Afrike je od Turske do obližnjih grčkih ostrva, ali zbog grčkih vlasti koje povećavaju patrole u Egejskom moru i izveštaja da Turska po kratkom postupku deportuje ljude ne dozvoljavajući im da podnesu zahtev za azil, mnogi sada zaobilaze ovu rutu i pokušavaju da krenu dužim, opasnijim putem direktno do Italije, navodi AP.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.