U trendu

Drugi krug glasanja u UN: Gutereš prvi, dve zemlje protiv

Bivši portugalski premijer Antonio Gutereš dobio je danas najveću podršku u drugom krugu glasanja za novog generalnog sekretara UN, ali su se dve zemlje Saveta bezbednosti izjasnile da „ne podržavaju“ njegovu kandidaturu, navode diplomate.

Posle drugog kruga glasanja u Savetu bezbednosti, 11 od 15 članica podržavaju njegovu kandidaturu, dve članice ne podržavaju, dok su dve članice bile uzdržane.

U drugom krugu neformalnog glasanja o kandidatima za novog generalnog sekretara UN učestvovao je i kandidat Srbije Vuk Jeremić.

Prvi krug neformalnog izjašnjavanja o kandidatima za naslednika Ban Ki Muna održan je 21. jula, a Jeremić je posle tajnog izjašnjavanja, čiji se rezultati ne saopštavaju, rekao da je „izuzetno zadovoljan“ i da u drugi krug ide „sa umerenim optimizmom“.

Pozivajući se na diplomatske izvore, agencija AP javila je da posle prvog kruga izjašnjavanja bivši šef srpske diplomatije Vuk Jeremić sa devet pozitivnih glasova od ukupno 15 članica Saveta beznednosti UN deli treće mesto sa još dvoje kandidata.

Na glasanju se svaki član Saveta bezbednosti izjašnjava o svakom kandidatu izborom jedne od tri ponudjene opcije  –  „ohrabruje“, „ne ohrabruje“ i „nema mišljenje“.

Rezultati se ne saopštavaju javno već samo predstavnicima zemalja koje imaju kandidate, a izjašnjavanje služi kao „putokaz“ koji treba da ukaže na održivost kandidatura svakog od 12 potencijalnih naslednika Ban Ki Muna, odnosno da li će neko od pet stalnih članica uložiti veto.

Prema diplomatskim izvorima najviše „ohrabrujućih“ glasova posle prvog kruga ima bivši portugalski premijer Antonio Gutereš, na drugom mestu je bivši slovenački predsednik Danilo Tirk, dok treće mesto sa po devet pozitivnih glasova dele Irina Bokova (Bugarska), Vuk Jeremić (Srbija) i Srdjan Kerim (Makedonija).

Bivša hrvatska ministarka spoljnih poslova Vesna Pusić povukla je juče svoju kandidaturu za generalnog sekretara UN nakon što je u prvom krugu neformalnog glasanja bila medju kandidatima sa najmanjim brojem glasova.

U ovom procesu Savet bezbednosti UN trebalo bi da dodje do jednog kandidata koga će preporučiti Generalnoj skupštini UN. U slučaju da ne može da se usaglasi oko jednog kandidata, više njih će izaći pred 193 članica na Generalnoj skupštini.

Prvi čovek svetske organizacije, po pravilu geografske rotacije koje je do sada uvek poštovano, trebalo bi da bude izabran iz grupe istočnoevropskih zemalja.

Veruje se da bi prednost pri izboru trebalo da ima žena jer su na čelu UN od njihovog osnivanja do sada bili isključivo muškarci, ali je najvažniji uslov da predloženi kandidat bude prihvatljiv za stalne članice Saveta bezbednosti UN sa pravom veta.

Medju 12 kandidata za narednog šefa UN ima šest žena, osam kandidata je iz istočne Evrope, jedan iz zapadne, dva iz Latinske Amerike i jedan iz azijsko-pacifičkog regiona.

Za novog generalnog sekretara UN prvobitno su se kandidovali Irina Bokova (Bugarska), Kristina Figeres (Kostarika), Natalija German (Moldavija), Antonio Gutereš (Portugal), Vuk Jeremić (Srbija), Srdjan Kerim (Makedonija), Helen Klark (Novi Zeland), Miroslav Lajčak (Slovačka), Igor Lukšić (Crna Gora), Susana Malkora (Argentina), Vesna Pusić (Hrvatska) i Danilo Tirk (Slovenija).

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.