U trendu

Drugog dana suđenja u Senatu demokrate iznele argumente

VAŠINGTON – U Senatu SAD nastavljeno je suđenje predsedniku Donaldu Trampu u procesu opoziva izlaganjem argumenata demokrata koje smatraju da predsednik treba da bude smenjen.

Demokrate su optužile Trampa da je stvorio „korumpiranu šemu“ kojom je pritiskao ukrajinskog predsednika da istraži njegovog potencijalnog protivkandidata Džozefa Bajdena, sa ciljem da na prevaru dobije na izborima 2020.

Vođa tima demokrata Adam Šif na početku je rekao da je Tramp zloupotrebio položaj i tražio pomoć strane države kako bi promenio ishod izbora u svojoj zemlji, kao i da je pokušao da opstruiše istragu kada je uhvaćen, prenosi Glas Amerike.

Demokrate tvrde da je predsednik Tramp od ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog tražio da istraži poslovanje Hantera Bajdena, sina Džozefa Bajdena, koji je radio u ukrajinskoj gasnoj kompaniji „Burisma“, kako bi naštetio Džou Bajdenu – potencijalnom protivkandidatu na izborima.

Šif je u dvočasovnom izlaganju podsetio da je Tramp zaustavio isplatu vojne pomoći Ukrajini i time zloupotrebio položaj kako bi ostvario ličnu političku korist, a potom pokušao da to zataška kao „nijedan predsednik u istoriji“.

On je govorio i o brojnim zvaničnicima Trampove adminstracije i diplomatama koji su svedočili u procesu opoziva u Predstavničkom domu i istakao da su njihovi iskazi potvrdili da je predsednik zloupotrebio položaj, a zatim je pozvao Senat da omogući da nastavak procesa opoziva bude fer i dozvoli da se čuju i oni svedoci koji nisu dali iskaze u Predstavničkom domu.

Preostali predstavnici sedmočlanog tima demokrata su se smenjivali i govorili detaljnije o ulozi predsednikovog ličnog advokata Rudija Đulijanija u aferi sa Ukrajinom i zaustavljanju isplate vojne pomoći Ukrajini, a Iskaze su potkrepljivali unapred pripremljenim video snimcima.

U procesu pred Senatom, tim demokrata ima ukupno 24 sata, podeljeno na tri dana, da izloži argumente za smenu američkog predsednika, a pošto završe, isto toliko vremena će imati rebublikanci.

Demokrate smatraju da ima dovoljno dokaza da predsednik Tramp bude razrešen dužnosti, dok republikanci smatraju da su optužbe neosnovane i da je proces opoziva politički pristrasan.

Odluka o smeni u Senatu se donosi dvotrećinskom većinom ili 67 glasova.

Većinu u Senatu imaju republikanci, pa bi uz 47 demokrata za Trampovu smenu trebalo da glasa i 20 republikanaca, što je, kako se navodi, malo verovatno.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar