U trendu

Društvo Koraci iz Beograda prikuplja pomoć za ljude u HR

BEOGRAD – „Društvo za održivu budućnost – Koraci“ iz Beograda i Hrvatski građanski savez prikupljaju pomoć za ljude u Petrinji, Sisku i Glini nakon razornog zemljotresa od prošlog utorka, saopšteno je danas iz organizacije Koraci.

Iz organizacije navode da su da sada obezbeđena sredstva za dezinfekciju i ličnu higijenu, pelene za odrasle, oprema za bebe, vreće za spavanje, ćebad, prva količina drvene građe za sanaciju objekata i dva kombija, prenosi Hina.

Iskusni volonteri sarađivaće sa ekipama na terenu od 6. do 10. januara, na poslovima sanacije i pomoći stanovništvu na područjima pogođenim zemljotresom.

Ostatak tima će organizovati sastanke i prikupiti informacije kako bi po povratku u Srbiju doneli odluku o „nastavku kontinuirane pomoći koja će biti neophodna u narednom periodu“.

Nakon prošlonedeljnog skupa podrške građanima Hrvatske ispred ambasade u Beogradu, „Društvo za održivu budućnost – Koraci“ pozvalo je građane Srbije koji žele i mogu da pomognu da novčane donacije uplate na namenski otvorene dinarske i devizne račune, uz naznaku „pomoć zemljotresom razorenim mestima na području Petrinje, Gline i Siska“.

Društvo je, takođe, uputilo poziv volonterima i aktivistima za odlazak i boravak na područjima pogođenim zemljotresom, gde će distribuirati pomoć građanima.

Aktivistkinja Aida Ćorović koja učestvuje u organizovanju i koordinisanju pomoći je za Hinu rekla da će ekipu organizacije u Hrvatskoj sačekati kolege iz medija i čelnici iz uprava Petrinje i Gline.

Ideja je da naša ekipa obiđe sela koja su uvek na marginama i da na licu mesta dobijemo informacije kakva vrsta pomoći je potrebna, istakla je Ćorović.

Marko Oljača iz „Koraka“ je rekao da je sadašnja pomoć obezbeđena za tri dana.

On je naglasio da se prethodnih nekoliko dana u prikupljanje pomoći uključilo na desetine građana i nekoliko preduzetnika.

Svi volonteri koji idu na teren uradili su PCR testove kako bi ispoštovali sve epidemiološke mere, izjavio je Oljača za N1 Zagreb.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.