U trendu

Države sa različitih meridijana žele saradnju sa Srbijom

NJUJORK – Države sa različitih meridijana poštuju i žele saradnju sa Srbijom i sve više se interesuju za otvaranje ambasada u našoj zemlji, izjavio je ministar spoljnih poslova Nikola Selaković, koji je tokom tri dana u Njujorku održao do sada 25 sastanaka.

„Države sa razlicitih meridijana žele saradnju sa Srbijom, čak i one koje imaju drugačije gledište od nas po pitanju KiM“, kazao je Selaković za Tanjug.

Napominje da, uprkos pandemiji kovida koja je potpuno poremetila tokove svega u celom svetu, kao i u svetskoj diplomatiji, već treći dan u NJujorku srpska delegacija na čijem je čelu i premijerka Ana Brnabić, ima razne susrete sa svetskim zvaničnicima.

„Do sada sam imao 25 sastanaka, od čega 22 sa kolegama ministrima spoljnih poslova iz različitih zemalja, samo u petak pre podne sam se sastao sa ministrima iz Venecuele, Bahreina, Indonezije, Sirije i Gane“, naveo je Selaković.

Kaže da očekuje još najmanje tri susreta sa ministrima spoljnih poslova Srbiji prijateljskih država.

Podsetio je da je prethodnih dana potpisao i sporazume tokom boravka u NJujorku, kao što je sporazum sa Mongolijom o trgovinskoj i ekonomskooj saradnji, pošto postoji veliko interesovanje za trgovinsku saradnju.

Selaković napominje da svi imaju reči hvale za ekonomski i društveni napredak Srbije, da su svi zadivljeni i mnogi već upoznati sa činjenicom da smo jedna od najbrže rastućih ekonomija u toku ove dve godine.

„Da se Srbija ubzano razvija ekonomski, kao i na planu infrastrukture, ali i da ima odlične rezultate u borbi sa kovidom“, istakao je ministar.

Šef srpske diplomatije navodi za Tanjug da je opšta ocena da je Srbija poštovana i da se Srbijom mnoge države žele saradnju.

Kaže da su države koje Srbiju inače podržavaju po pitanju tokom sastanaka dodatno afirmisale tu svoju poziciju..

„Opšta je ocena da smo veoma poželjan paratner i da je pred nama još mnogo sastanaka za koje sam uveren da će biti krunisani organizacijom našeg samita u Beogradau 11. i 12. oktobra, kada će se prijatelji iz Pokreta nevrstanih opet okupiti u mestu rođenja pokreta, a to je Beograd“, naglasio je Selaković.

On kaže i da mnoge zemlje izražavaju interesovanje za otvaranje ambasada u Srbiji, kao što su to u NJujorku uradile, na primer, Jermenija, Gana i Bahrein.

„Mi ćemo već u narednih manje od nedelju dana imati našeg otpravnika poslova u Akri sa zadatkom da pripremi otvaranje naše ambasade. Poduža je lista država koje bi želele da Srbija u njihovim prestonicama otvori svoju ambasadu“, kaže srpski ministar.

Selaković je rekao da su posle sastanka sa kolegom iz Kuvajta povećane šanse za dolazak investitora iz te zemlje u Srbiju i da mu je kuvajtski ministar spoljnih poslova rekao da mora da se promeni trend koji je bio poslednjih decenija kada je njihovo odsustvo bilo očigledno.

„Ne samo da je poduža lista onih koji bi voleli da otvore ambasade u Srbiji, već je i sve veće interesovanje za to onih država koje su pre dvadesetak godina zatvarale svoje ambasade u Beogradu. To svedoči da politika našeg državnog rukovodstva na čelu sa predsednikom Vučićem daje rezultate i da Srbija ponovo postaje centar šireg regiona“, zaključio je Selaković.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.