U trendu

Oslobođen Srbin otet u Libiji

Državljanin Srbije Miroslav Tomić koji je otet u nedelju u Libiji, trenutno je na slobodi i na sigurnom mestu, izjavio je predstavnik nemačke firme Feroštal Martin Vihers u kojoj je i Tomić zaposlen.

„Obavešteni smo o incidentu s gospodinom Miroslavom Tomićem i srećni smo što možemo da vas obavestimo da je on slobodan i na sigurnom mestu“, rekao je Vihers i zamolio za razumevanje što ta firma nije u poziciji da daje dalje informacije o incidentu, ujedno upućujući na Ambasadu Srbije u Tripoliju.

Sat vremena ranije, Ministarstvo spoljnih poslova Srbije saopštilo je da postoje indicije da je Tomić oslobođen, ali da do sada ova informacija nije potvrđena.

„Ambasada Srbije u Tripoliju čini sve da se što pre oslobodi naš oteti državljanin“, navodi se u saopštenju i dodaje da je u toku intenzivna pretraga u koju su uključeni i vojni helikopteri.

Navodi se da je Ambasada Srbije u redovnom je kontaktu sa nadležnim organima u Libiji i nemačkom kompanijom.

Podseća se da je Ambasadu Srbije u Tripoliju u ponedeljak, 25. aprila predstavnik nemačke firme Feroštal obavestio da je radnik njihove kompanije i državljanin Srbije Miroslav Tomić kidnapovan dan ranije kasno po podne na putu Sarir – Mesla (jugoistočni deo Libije, 1 200 kilometara od Tripolija).

Tomić, šef projekta u Feroštalu, kidnapovan je tokom svojih redovnih radnih aktivnosti, tokom obilaska kompleksa firme. On je izveden iz automobila i odveden u nepoznatom pravcu.

Kako je ambasada obaveštena, predstavnici nemačke kompanije smatraju da kidnapovanje nema političku pozadinu i da je najverovatnije posledica u poslednje vreme učestalih lokalnih sukoba.

Kompanija je, odmah nakon kidnapovanja, obavestila sve vojne i bezbednosne organe u Libiji, kao i UNSMIL i nemačku ambasadu. Kompanija je obavestila i porodicu svog radnika.

Pojedini beogradski mediji preneli su ranije danas da je Tomić oslobođen.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.