U trendu

Državni sekretar SAD Entoni Blinken čestitao Srbiji Dan državnosti

BEOGRAD – Američki državni sekretar Entoni Blinken čestitao je Srbiji Dan državnosti.

„U ime Sjedinjenih Američkih Država, želim da čestitam narodu Srbije Dan državnosti,“ napisao je Blinken u čestitki.

Blinken je naglasio da SAD cene strateško partnerstvo sa Srbijom koje potpomaže stabilniju, bezbedniju i prosperitetniju budućnost za sve građane Zapadnog Balkana.

U čestitki stoji da SAD snažno podržavaju ambicije Srbije da postane članica EU i da će Vašington zajedno sa Srbijom i drugim članicama EU raditi na ostvarenju tog cilja.

Državni sekretar SAD je pozdravio „konstruktivni angažman“ Srbije sa predstavnicima SAD, EU, Francuske, Nemačke i Italije tokom nedavne posete Beogradu.

Blinken veruje da će normalizacija odnosa između Srbije i tzv. Kosova doneti sigurnost i bezbednost za Srbiju i sve građane Zapadnog Balkana.

Prema njegovim rečima, lideri Srbije i tzv. Kosova će morati da naprave „teške kompromise“ da bi postigli ovaj cilj, ali dodaje i da će korist za Srbiju i ceo region biti velika.

Blinken je pozvao Srbiju da podrži Ukrajinu protiv ruskog „brutalnog, ničim isporovociranog rata koji se ne može opravdati.“

„Zadovoljan sam što su Srbija i SAD nedavno potpisali Memorandum o razumevanju da bi stvorile pozicije zajedničkog delovanja za srpske diplomate u sklopu Stejt Departmenta,“ napisao je Blinken.

Prema njegovim rečima, taj jedinstveni program će biti podstrek boljem razumevanju ciljeva i namera spoljnih politika Srbije i SAD i stvoriti nove kanale komunikacije, kao i trajna partnerstva.

„Narodu Srbije povodom Dana državnosti želim mir, prosperitet i sreću,“ zaključio je Blinken.

Predsednik Republike Aleksandar Vučić primio je čestitku predsednika Sjedinjenih Američkih Država Džozefa Bajdena povodom Dana državnosti Republike Srbije u kojoj se kaže:„Poštovani gospodine predsedniče, u ime naroda Sjedinjenih Američkih Država upućujem iskrene čestitke vama i narodu Srbije povodom Dana državnosti koji slavite 15. februara“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.