U trendu

Duda: Poljska će Kijevu isporučiti 10 nemačkih tenkova Leopard

VARŠAVA – Poljska će isporučiti tenkove nemačke proizvodnje Leopard u Ukrajinu, saopštio je poljski predsednik Andžej Duda.

Poljska je ranije objavila da planira da prebaci 10 borbenih tenkova nemačke proizvodnje Leopard 2 u Ukrajinu, što je potez od velikog značaja za ukrajinske trupe, prenosi Gardijan

U jučerašnjem obraćanju, tokom posete Lavovu, poljski predsednik je rekao da će u sklopu šire međunarodne koalicije Kijevu biti predati ti tenkovi.

Za ovaj transfer je potrebna dozvola Nemačke, koju je Kijev posebno tražio da bi dobio isporuku tenkova Leopard 2, što možda ukazuje na ublažavanje stava Berlina o transferu borbenih tenkova nakon nedavnih kontakata između Varšave i nemačkih zvaničnika, prenosi Gardijan.

Portparol nemačke vlade saopštio je da nije upoznat sa zahtevima saveznika da pošalju tenkove u Ukrajinu, a to pitanje se našlo u centru nedavnih pregovora, pošto brojne zemlje vrše pritisak na nemačkog kancelara Olafa Šolca da dozvoli isporuke Leopard 2 za Kijev, navodi britanski list.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.