U trendu

Duga istorija hotela Saratoga u Havani

HAVANA – Hotel Saratoga u Havani, koji je uništen danas nakon velike eksplozije ima dugu istoriju.

Zgrada, koja se nalazi nekoliko koraka od kubanskog parlamenta Kapitola, izgrađena je krajem 19. veka i do 1930-ih je bila jedan od najvažnijih hotela u gradu, preneo je CNN.

Zgrada u kojoj se nalazi hotel Saratoga, prema istoričaru Karlosu Venegasu, projektovana je tako da u njom mogu da budu smešteni magacin ili pansion.

Njenu izgradnju pokrenuo je španski trgovac Gregorio Palasios između 1879-1880. godine.

Hotel Saratoga, koji se ranije nalazio u ulici Monte, preseljen je u sadašnju zgradu u ulici Prado oko 1933. godine.

Fasada hotela je zadržala neke od originalnih karakteristika.

Elementi građevine kao što su drvene rešetke, mermerne stepenice i stubovi verni su originalu, uprkos velikim promenama koje su se desile unutar hotela.

Hotel je, inače, bio zatvoren i samo su radnici koji su radili na njegovoj obnovi bili unutra u vreme eksplozije, izjavio je Roberto Enrike Kalsadilja, predstavnik vojne kompanije koja upravlja mnogim hotelima u zemlji, preneo je Rojters.

U intervjuu za državnu televiziju, Kalsadilja je rekao da je hotel sa 96 soba trebalo da bude ponovo otvoren u narednih nekoliko dana i da su radnici obavljali poslednje pripreme.

On je, takođe, rekao da je uzrok eksplozije curenje gasa.

„Radnici su… obavljali popravke i radili na otvaranju objekta, a ujutru su dobavljali gas i izgleda da je nesrećnim slučajem izazvana eksplozija“, rekao je Kalsadilja.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.