U trendu

Duga tranzicija vlasti u CG usporila imunizaciju

PODGORICA – Kašnjenju vakcina u Crnoj Gori doprinela je i duga tranzicija vlasti nakon avgustovskih parlamentarnih izbora, izjavila je predsednica Sindikata doktora medicine Milena Popović Samardžić.

Ona je gostujući u Jutarnjem programu Televizije Crne Gore rekla da se očekivalo da će prva vakcina stići iz Kine ali, kako je dodala, prema njenim saznanjima biće iz Rusije i stići će krajem februara ili početkom marta.

„Još u septembru Sindikat doktora medicine je upozoravao da se Crna Gora ne može osloniti samo na Kovaks mehanizam što smo mi uradili. Znamo da smo mi mala zemlja i da imamo problema u snabdevanju lekovima vrlo često. Kao malo tržište nijesmo dosta atraktivnni za farmaceutske kompanije i to se trebalo anticipirati još u letnjem periodu, udružiti se sa zemljama regiona napraviti sporazum, kontaktirati više sa zemljama EU nebi li u toj saradnji ili ujedinjenjem tržišta prevazišli i taj problem“, rekla je Popović Samaradžić.

Dodala je da je veliki deo stanovištva Crne Gore imunizovan.

„Po nekim projekcijama koje smo radili to je preko 50 odsto stanovništa što ne znači da smo sigurni, jer što duže virus cirkuliše u populaciji on je skloniji mutacijama“, kazala je Popović Samardžić, preneo je portal RTCG.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.