U trendu

Dugačak spisak skandala: Francuski Tramp objavio kandidaturu za predsednika (video)

Francuski politički komentator, novinar i ekstremno desničarski političar, lider stranke Vox Populi Erik Zemur objavio je danas na društvenim mrežama da će se kandidovati na predsedničkim izborima u Francuskoj u aprilu iduće godine.

Zemura su često upoređivali sa bivšim predsednikom SAD Donaldom Trampom zbog njegove politike protiv establišmenta i sposobnosti da se upečatljivo i oštro obraća javnosti.

Zemur se nada se da će uspešno pokrenuti svoju predizbornu kampanju i staviti tačku na brojne kontroverze koje ga prate, prenosi portal Politiko.

Međutim, nakon brzog porasta popularnosti u anketama, Zemur se suočio sa brojnim preprekama među kojima se ističe odlazak dugogodišnjih saradnika, javni skupovi koji nisu ispunili očekivanja – naprotiv – i nesigurno finansiranje kampanje.

Anketa koju je sproveo portal Politiko pokazuje da bi Zemur na izborima osvojio 14 odsto glasova na predsedničkim izborima, ali da bi njegov rezultat bio lošiji od 24 odsto koliko bi dobio Emanuel Makron i 18 odsto koliko se predviđa da bi mogla da osvoji Marin Le Pen, drugim rečima za drugi krug bi se kvalifikovali Makron i Le Penova.

Međutim, u intervjuu za Fransinfo predsednički kandidat desničarske Republikanske stranke Eric Kioti je prokomentarisao da predsednička kandidatura Erika Zemura za njega predstavlja „ne-događaj“, ali da će u slučaju da lično mora da se opredeli za nekog kandidata u drugom krugu, a da to nije on sam, glasati za ultra-desničara Zemura pod uslovom da mu je protivkandidat Emanuel Makron.

Novi problemi za Zemura nastali su tokom mitinga njegove stranke Vox Populi proteklog vikenda u Marselju, gradu u kojem tradicionalno živi veliki broj ljudi poreklom iz zemalja Severne Afrike, pretežno muslimana, jer je tom prilikom učesnicima kontra-mitinga i protivnicima krajnje desnice pokazao srednji prst.

Zemur je više puta izjavljivao da je Francuska „potopljena“ imigracijom i da je u opasnosti da „izgubi svoj identitet“ pod uticajem islama, za koji kaže da je „nekompatibilan“ sa zapadnim vrednostima.

Zemuru se trenutno sudi za podsticanje rasne mržnje zbog komentara koje je izgovorio u jednoj emisiji u septembru 2020. godine. Zemur je mlade migrante koji stižu u Francusku bez pratnje roditelja nazvao lopovima i silovateljima.

„Oni nemaju razloga da budu ovde. Oni su lopovi, ubice, silovatelji. To je sve što rade i treba ih vratiti nazad“, rekao je Zemur koji je ranije kažnjavan zbog sličnih optužbi.

Kažnjena je i televizija na kojoj je pomenuta izjava izrečena i to sa 200.000 evra. Međutim, njegov advokat Olivije Pardo smatra da su optužbe neosnovane.

„Tuže ga zbog rasne mržnje, a koliko znam maloletnik bez pratnje nije ni rasa, ni nacija ni etnička pripadnost“, rekao je.

Zemurovi antimigranstki stavovi u najmanju ruku su paradoksalni, jer i sam sin migranata alžirskih Jevreja koji su u Francusku došli 1950-tih godina. Osvrnuvši se na svoje poreklo, jednom prilikom rekao je: „Francuska je nekada uspešno asimilovala migrante“. Ovom izjavom jasno je aludirao na migrante iz muslimanskih zemalja koji retko menjaju veru po dolasku u Francusku.

U oktobru ove godine bes javnosti izazvao je iz savim drugih razloga – uperio je snajper u novinare i rekao: „Odbijte!“. Incident se dogodio na Sajmu naoružanja. Na fotografijama sa tog događaja vidi se kako Zemur maše oružjem, a da prethodno nije izvršio bilo kakve bezbednosne provere oružja.

Zatim je promrljao: „Šališ se? Beži gore, odstupi“, dok je oružje koji su koristile specijalne jedinice francuske policije, bilo upereno u novinare. Ministarka Marlen Šepa odmah je osudila Zemura na društvenim mrežama, optužujući ga za „grubu neodgovornost“.

Zemur bi naredne nedelje trebalo da održi svoj prvi miting u Parizu, a njegov tim se nada da će taj skup biti demonstracija snage i promocija njegove stranke Vox Populi.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar