U trendu

Duke položio zakletvu kao najmlađi predsednik Kolumbije

BOGOTA – Ivan Duke položio je zakletvu kao najmlađi predsednik Kolumbije, obećavši „korekcije“ mirovnog sporazuma sa levičarskim pobunjenicima, kao i borbu protiv drugih oružanih grupa.

Duke (42) se sada suočava sa zadatkom primene istorijskog sporazuma sa Revolucionarnim oružanim snagama Kolumbije kojim je okončan poluvekovni sukob.

Moraće i da se suoči sa problemom rastuće proizvodnje kokaina zbog čega je došlo do zatezanja odnosa sa ključnim saveznikom Vašingtonom, prenosi AP.

„Trenutak je došao za sve nas da se ujedinimo u borbi protiv ileglanih grupa“, poručio je Duke u inauguracionom govoru, kojem je pristustvovalo desetak šefova država.

Duke je istakao da će biti nemilosrdan prema kriminalu, grupama koje krijumčare drogu i drugim oružanim i pobunjeničkim grupama.

Nekoliko časova pre inauguracije Dukea, na hiljade ljudi se okupilo na trgovima u Bogoti i desetak drugih gradova širom Kolumbije da bi izrazili nezadovoljstvo prema novom predsedniku.

Duke je nasledio Huana Manuela Santosa, koji je započeo sa sprovodenjem mirovnog sporazuma sa levicarskim pobunjenicima nakon skoro pet decenija oružanog sukoba.

On je i ranije govorio da će delove sporazuma ukinuti, ali da nema nameru da ga „rastrgne na komade“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.