U trendu

DUP podržava Džonsonovu odluku o suspenziji parlamenta

DABLIN – Severnoirska Demokratska unionistička partija (DUP) saopštila je danas da podržava odluku premijera Borisa Džonsona da suspenduje parlament, ali je dodala da bi to zahtevalo reviziju dogovora konzervativaca i ove stranke iz 2017. godine.

Kao što je rečeno u sporazumu dve stranke o saradnji, uslovi sporazuma biće revidirani pred novi sastav parlamenta, rekla je liderka DUP Arlen Foster čija stranka ima 10 poslanika.

„To će biti prilika da se osiguraju da se naši prioriteti usklade sa prioritetima vlade“, navela je Foster, prenosi Rojters.

Britanski zakonodavci će verovatno glasati o planovima premijera 21. i 22. oktobra.

Vlada Velike Britanije tražila je od kraljice da suspenduje rad parlamenta čim se poslanici vrate na posao u septembru.

Vladin zahtev upućen je samo nekoliko nedelja pre isteka roka za Bregzit.

To znači da poslanici verovatno neće moći da izglasaju bilo koji zakon koji bi mogao premijera da spreči u nameri da izvede Veliku Britaniju iz Evropske Unije bez dogovora 31. oktobra.

Najava obustave rada parlamenta – poznate kao prorogacija ili odlaganje – izazvala je kontroverze. Kritičari smatraju da poslanici zbog toga neće moći da obavljaju svoju demokratsku ulogu tokom Bregzita, prenosi BBC.

Potez britanskog premijera Borisa Džonsona kojim pokušava da ograniči mogućnosti poslanika da spreče njegov plan za Bregzit, predstavlja državni udar protiv Parlamenta, izjavila je danas predstavnica laburista Dajana Abot.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.