najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Duterte: Ban Ki-mun „budala“, Obamu nisam vređao

Filipinski predsednik Rodrigo Duterte izjavio je danas da nije vređao svog američkog kolegu Baraka Obamu, ali je generalnog sekretara UN Ban Ki-muna nazvao „budalom“ jer je pitanje kršenja ljudskih prava izneo u javnost nekoliko nedelja pre samita u Laosu.

Duterte je, naime, rekao da je Obami preneo da ga nikad nije nazvao „kučkinim sinom“, ali je naglasio da se drži svog prkosnog stava o borbi protiv narkotika ocenivši da je Ban „budala“ jer je govorio o ljudskim pravima.

„Čak se i Ban Ki-mun umešao. Takođe, dao je ranije izjavu, pre nekoliko nedelja, o kršenju ljudskih prava. To je još jedna budala“, rekao je Duterte.

Američki predsednik otkazao je planirani sasanak sa Duterteom na samitu lidera zemalja jugoistocne Azije (ASEAN) u Laosu, nakon što ga je Duterte navodno uvredio na svom maternjem jeziku Tagalog, preneo je Rojters.

Njih dvojica su se, međutim, sastali na kratko na marginama samita ASEAN-a u Laosu.

Obraćajući se grupi Filipinaca tokom današnje posete Džakarti, Duterte je rekao da uvreda nije bila upućena američkom predsedniku i da mu je to preneo.

„Rekao sam to, ali ne govoreći o Obami“, objasnio je Duterte.

Mediji su ranije preneli da je Duterte, bivši tužilac oštrog jezika koji je u maju izabran za predsednika Filipina, upozorio u ponedeljak da Obama ne treba da se bavi pitanjem masovnih ubistava narko dilera pod njegovom komandom, ili će mu reći da je „kučkin sin“ i psovaće ga na samitu u Laosu.

Duterte je poslednjih nedelja izložen oštroj kritici svetske javnosti, pošto je od početka njegovog mandata krajem maja na Filipinima ubijeno više od 2.000 navodnih dilera droge i narkomana, a Obama je planirao da na tu temu razgovara sa njim.

(Tanjug)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike