U trendu

Duterte preti smenom tek izabrane Robredo

MANILA – Filipinski predsednik Rodrigo Duterte zapretio je danas da će smeniti kopredsednicu Agencije za droge Leni Robredo sa položaja „narko cara“, ako podeli državne tajne sa stranim pojedincima i entitetima.

On je to rekao u televizijskom obraćanju, par dana nakon što je ponudio Leni Robredo glavnu ulogu u njegovom brutalnom ratu protiv droge, za koji je ona kasnije najavila da treba da se preispita i za koji je rekla da je pun besmislenih ubistava, prenosi Rojters.

Duterte je kazao da bi otpustio Robredo kao kopredsedavajuću Anencije za droge da je delila poverljive informacije.

Duterte je burno reagovao na rezoluciju Saveta UN za ljudska prava kojom se predviđa istraga ubistava koje je počinila filipinska policija u ratu protiv droge.

Oglasio se i kabinet Dutertea, a njegov portparol Salvador Panelo rekao je da Robredo možda ne shvata da bi mogla da gazi po klizavom terenu.

„Odavanje državnih tajni stranim pojedincima i entitetima, kao i pozdravljanje onih koji su gazili suverenitet zemlje bili bi štetni za dobrobit Filipinaca“, izjavio je Panelo.

Robredo, koja je i politički rival Dutertea, u intervjuu datom krajem oktobra je rekla da bi međunarodna pomoć trebalo da bude ukinuta ukoliko vlada ne promeni pristup i zaustavi nasilje policije.

Prošle nedelje Robredo se sastala s predstavnicima kancelarije UN za drogu i kriminal, kao i sa ambasadorom SAD kako bi razgovarali o problemu s drogom.

Robredo je prihvatila da kopredsedava Agenciji uz sumnju da će suparnička admionistracija pokušavati da spreči njen napredak.

Panelo je te njene sumnje nazvao neosnovanim.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.