U trendu

Dva zatvorenika u Arkanzasu pogubljena u razmaku od tri sata

 Dva zatvorenika su pogubljenja u američkoj državi Arkanzas u razmaku od tri sata, što je prvo dvostruko pogubljenje u jednom danu od 2000. godine.

Prvi zatvorenik, 52-godišnji Džek Džons, pogubljen je u ponedeljak nešto posle 19 časova.

Pogubljenje 46-godišnjeg Marsela Vilijamsa, posle kratkog odlaganja, izvršeno je oko 22.30 časova.

Vilijamsovi advokati su od sudije tražili da zaustavi pogubljenje jer je prethodni osudjenik „pomerao usne i borio se za vazduh“.  U zahtevu su naveli da su zvaničnici 45 minuta pokušavali da ubace intravenoznu braunilu u vrat, pre nego što su je stavili na drugo mesto.

Takodje su naveli da bi Vilijams, težak oko 180 kilograma, mogao da doživi „okrutnu“ smrt jer je moguće da braunila ne bude postavljena kako treba.

Džons, osudjen na smrt zbog silovanja i ubistva 1995. godine, izvinio se u svojoj poslednjoj izjavi. Bio je osudjen i za pokušaj ubistva 11-godišnje ćerke njegove žrtve, kao i za drugo silovanje i ubistvo na Floridi.

Vilijams je osudjen za silovanje i ubistvo 22-godišnjakinje, koju je  1994. oteo na benzinskoj pumpi. Prethodno je oteo i silovao još dve žene.

U Arkanzasu je prošle sedmice izvršena prva smrtna kazna od 2005, a još jedno pogubljenje zakazano je za četvrtak.

Prethodno dvostruko pogubljenje izvršeno je 2000. godine u Teksasu.

U SAD je ove godine, uključujući Džonsa i Vilijamsa, pogubljeno devet ljudi – u Teksasu, Arkanzasu, Misuriju i Virdžiniji.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.