U trendu

Dve manje eksplozije tokom racije u briselskom Molenbeku, napadač u bekstvu

Dve manje eksplozije odjeknule su danas tokom policijske racije u briselskom naselju Molenbek, gde policija sumnja da se krije glavni osumnjičeni za terorističke napade u Parizu Saleh Abdeslam.

Na desetine maskiranih i naoružanih specijalaca blokiralo je šire područje na kojem se sumnja da se krije Abdeslam, a građanima je rečeno da se sklone u svoje stanove, prenela je agencija AFP.

Policija je odbila da otkrije više detalja oko toga šta bi mogao da bude uzrok eksplozija.

Prva eksplozija se začula dva sata od početka racije, a druga, slične jačine, ođeknula je sat vremena kasnije na višem spratu jedne zgrade.

Racija je u Molenbeku pokrenuta u cilju hapšenja Abdeslama, potvrdilo je za AFP belgijsko tužilaštvo.

Portparol tužilaštva je na pitanje novinara da operacija ima za cilj hapšenje Abdeslama odgovorio: „To je tačno“ i dodao da, međutim, ne može da potvrdi da li se osumnjičeni zaista nalazi u kući koju je policija okružila u Molenbeku.

Jedan od njegove braće, Brahim Abdeslam, identifikovan je kao jedan od bombaša-samoubica koji su poginuli u pariskim napadima, dok je drugi, Mohamed, posle privođenja pušten na slobodu bez zvanične optužnice.

Belgijska policija pokrenula je danas novu raciju u Molenbeku, pošto je belgijski ministar spoljnih poslova Didije Rejnders poručio da su potrebne nove akcije u briselskoj četvrti koja se smatra za „ključnu tačku“ verskog ekstremizma odakle se regrutuju borci za Siriju, objavila je državna televizija RTBF na svom sajtu.

„Veliki broj policajaca je pokrenuo raciju u zgradi u ulici Delanoj“, navodi RTBF, prenela je agencija Rojters.

Belgijski mediji su javili da je u raciji uhapšena jedna osoba i da je policija tokom akcije koristila suzavac, a pojedini mediji su javili da se tokom akcije mogla čuti pucnjava.

Siromašni okrug Molenbek je u centru istrage posle terorističkih napada u Parizu, pošto je objavljeno da su dva napadača živela u toj oblasti Brisela.

Briselski RTBF demantuje hapšenje organizatora napada

Belgijska televizija RTBF javila je danas da je policija uhapsila jednu osobu tokom racija izvedenih u četvrti Molenbek, ali da nije reč o Salehu Abdelsalemu, francuskom državljanu za kojeg se sumnja da je „mozak“ napada izvedenih u Parizu u petak uveče.

Belgijska televizija RTL prethodno je javila da je belgijska policija danas u Briselu uhapsila Abdelsalema tokom racije u belgijskoj prestonici, preneo je Rojters.

Zvanične potvrde o njegovom hapšenju od belgijskih vlasti zasad nema, navodi britanska agencija.

Francuska policija prethodno je izdala poternicu za Abdeslamom (26), francuskim državljaninom koji je rođen i živi u Belgiji, a koji je osumnjičen da je, zajedno sa svojom dvojicom braće, učestvovao u napadima u Parizu.

Salah Abdeslam osumnjičen kao „mozak“ napada na Pariz

Francuska policija izdala je poternicu za Salahom Abdeslamom (26), francuskim državljaninom koji je rođen i živi u Belgiji, a koji je osumnjičen da je, zajedno sa svojom dvojicom braće, učestvovao u napadima u Parizu.

Foto: Beta

Kako navodi televizija Frans 2, Salaha Abdeslama istražitelji sumnjiče da je „mozak“ napada izvedenih u Parizu u petak uveče.

Abdeslam, koji nije poznat francuskom obaveštajnoj službi, ali koga policija sada označava kao „opasnog“, u subotu ujutro je prekontrolisan i pušten u blizini francusko-belgijske granice, izmakavši francuskim snagama reda, prema informacijama televizije Frans enfo.

On je, kako prenosi „Figaro“, za napade iznajmio automobil, koji je presretnut u subotu po podne u Belgiji, ali se osumnjičeni nije nalazio u njemu.

Saleh Abdeslam je, kako preciziraju francuski mediji, zapravo iznajmio dva vozila koja su teroristi koristili u nizu napada u francuskoj prestonici, a ta vozila su kasnije pronađena u blizini koncertne dvorane „Bataklan“ i u Montreju, predgrađu Pariza.

Belgijsko federalno tužilaštvo je juče saopštilo da je „jedna osoba koja je iznajmila jedno od tih vozila prošla kontrolu u Kambreu, u subotu u 9.10 sati na autoputu A2 u pravcu Belgije“.

Frans enfo navodi da je ta osoba Salah Abdeslam i da se on nalazio u vozilu iz kojeg su napadači pucali na nekoliko pariskih barova.

Kako prenosi RTL, iz tog automobila je posle pucnjave izašao Salahov brat Brahim, koji se razneo na terasi kafića u bulevaru Volter, nakon čega je Salah odvezao automobil i ostavio ga u Montreju gde se našao sa dva saučesnika koja su ga onda odvezla u pravcu Belgije.

AFP danas navodi da se za Salahovog brata Brahima sumnja da je povezan sa belgijskim militantnim aktivistom Islamske države, za koga se veruje da je bio vođa džihadističke ćelije koja je rasturena u januaru.

Ime Brahima Abdeslama se pojavljuje u više policijskih dokumenata pored imena vodećeg belgijskog džihadiste Abdelhamida Abauda (27), marokanskog porekla, u vezi sa kirivičnim slučajevima iz 2010. i 2011. godine, izveštava danas belgijski list „De Standard“.

I Brahim Abdeslam, koji je takođe živeo u Belgiji, i Abaud stanovali su u briselskom kvartu Molebek, koji je poznat kao stecište islamskih militanata, zaključuje francuska agencija.

Francuska policija zaustavila teroristu, pa ga pustila

Francuska policija je, nekoliko sati posle napada u Parizu, zaustavila i proverila dokumenta jednog od osumnjičenih, Salaha Abdeslama, posle čega su ga pustili da ode, izjavila su četvorica neimenovanih francuskih zvaničnika agenciji AP.

Foto: Beta

Policija je kod granice sa Belgijom, u subotu rano ujutru, zaustavila vozilo u kom se nalazio Abdeslam i to nekoliko sati pošto je on identifikovan kao osoba koja je iznajmila „polo“ koji je nađen na mestu napada u Parizu.

Nakon što su proverili njegova dokumenta, policajci su pustili Abdeslama da ode.

Francuska policija je objavila poternicu sa fotografijom Abdeslama, 26-godišnjeg muškarca rođenog u Briselu.

Policija je upozorila ljude koji ga vide da je opasan, i da ne pokušavaju da „sami intervenišu“, navodi AP.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar