U trendu

Dve Putinove ćerke na EU listi sankcionisanih

BRISEL, 8. aprila ( tanjug) – Savet EU odlučio je danas da u okviru petog paketa sankcija uvede mere protiv još 217 pojedinaca i 18 subjekata, a kao odgovor na „neopravdanu ničim izazvanu“ rusku vojnu agresiju na Ukrajinu i druge akcije koje podrivaju ili ugrožavaju teritorijalni integritet, suverenitet i nezavisnost Ukrajine.

Među sankcionisanima našle su se dve ćerke Vladimira Putina, Oleg Deripaska, jedan od najuticajnih ruskih ologarha, kao i jedna od najvećih ruskih banaka, VTB, objavljeno je u Službenom glasniku EU.

”Ciljamo Kremlj, političke i ekonomske elite koje podržavaju Putinov rat u Ukrajini.Cilj naših sankcija je da zaustavimo bezobzirno, nehumano i agresivno ponašanje ruskih trupa i jasno stavimo do znanja donosiocima odluka u Kremlju da je njihov nezakonita agresija ima veliku cenu“, poručio je šef diplomatije EU Žosep Borelj.

Među 217 navedenih pojedinaca nalaze se visoki zvaničnici Kremlja, oligarsi Moše Kantor, Boris Rotenberg i Oleg Deripaska, kao i drugi istaknuti poslovni ljudi uključeni u ključne ekonomske sektore poput energetike, finansija, medija, odbrane i industrije oružja i zagovornici dezinformacija i manipulacije informacijama.

Na spisku su i članovi porodica već sankcionisanih lica, s obzirom na to da imaju koristi od režima ili da bi se sprečilo zaobilaženje sankcija EU.

Ove mere uključuju Mariju Vladimirovnu Voroncovu i Ekaterinu Vladimirovnu Tihonovu, ćerke ruskog predsednika Vladimira Putina.

Ministri i članovi „Narodnog veća“ „Donjecke Narodne Republike“ i „Luganske Narodne Republike“ takođe su na ”crnoj EU listi”.

Među 18 subjekata pod sankcijama su četiri velike ruske banke Bank Otkritie, Novikombank, Sovcombank i VTB, kao i kompanije koje se bave trasnportom i vojnoodbrambenom industrijom.

Sve zajedno, restriktivne mere EU sada se primenjuju na ukupno 1091 pojedinca i 80 entiteta, a sankcionisani podležu zamrzavanju imovine, zabrani finansiranja od strane EU i zabrani ulaska ili tranzita preko teritorija EU.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar