U trendu

Dvoje finskih novinara osuđeno na novčane kazne zbog otkrivanja tajni odbrane

HELSINKI – Dvoje istraživačkih novinara velikih dnevnih novina u Finskoj osuđeni su danas na novčane kazne zbog otkrivanja tajni nacionalne odbrane u članku iz 2017. godine, za koji su tužioci rekli da uključuje informacije iz poverljivih dokumenata, objavili su finski mediji.
Kako se navodi, tužilaštvo je tražilo da novinari lista „Helsingin sanomata“ Tuomo Pietilaina i Laura Halmi dobiju zatvorske kazne od šest meseci do godinu dana, a umesto toga, sudija ih je kaznio novčano, objavile su novine Huvudstadsbladet.
Sudija Okružnog suda u Helsinkiju oslobodio je i tadašnjeg vršioca dužnosti menadžera „Helsingin Sanomata“ Kalea Silfverberga.

Sve troje novinara negiralo je da su počinili krivično delo, navodeći da su informacije koje su objavili bile javne, preneo je Huvudstadsbladet.

List nije naveo visinu novčanih kazni, ali je ukazao da će presuda imati uticaja na izveštavanje o aktivnostima vojne obaveštajne službe.
U članku od 16. decembra 2017. godine u „Helsingin Sanomatu“ kažnjeni novinari su pisali o aktivnostima Finskog centra za obavještajna istraživanja, vojne obavještajne agencije, a u tekstu su otkriveni gruba lokacija i zadaci obaveštajne jedinice finskih odbrambenih snaga.
Sudija je utvrdio da članak sadrži nekoliko informacija koje je trebalo čuvati u tajnosti radi zaštite bezbednosti Finske, objavila je finska televizija ILE.
Planirani nastavak teksta nije objavljen po nalogu glavnog urednika nakon što je prvi deo izazvao kritike, preneo je AP.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar