U trendu

Dvojica demokrata izbačena iz Predstavničkog doma zbog učešća u protestima

NEŠVIL – Republikanci koji kontrolišu Predstavnički dom savezne američke države Tenesi izbacili su dvojicu demokratskih predstavnika jer su, kako navode, prekršili pravila time što su učestvovali na demonstracijama na kojima je prošle nedelje tražena stroža kontrola oružja.

Republikanci, koji imaju većinu u ovom telu, glasali su za isključenje predstavnika Džastina Džonsa i Džustina Pirsona, dvoje mladih poslanika, afroameričkog porekla.

Pokušaj izglasavanja isključenja treće demokratske poslanice Glorije Džonson, inače belkinje koja je takođe učestvovala na protestu, propao je jer je nedostajao jedan glas.

Poslanici su satima raspravljali po pitanju isključenja demokratskih predstavnika, što je prva takva akcija koja je preduzeta bez podrške obe strane u modernoj istoriji Tenesija, napominje Bi-Bi-Si.

Zahtevi da se izbace troje demokratskih predstavnika pojavili su se zbog protesta kojem su oni prisustvovali prošle nedelje, samo nekoliko dana pošto je šestoro ljudi, uključujući troje dece, stradalo u pucnjavi u školi Kovenant u Nešvilu.

Hiljade ljudi okupilo se blizu zgrade skupštine u Nešvilu, kako bi podržali troje demokrata koji su učestvovali u protestima na kojima se traži veća kontrola oružja, dodaje Glas Amerike.

Demonstranti su skandirali ispred zgrade tako glasno da su narušili rad sednice.

U Predstavničkom domu Tenesija sedi 75 republikanaca i 23 demokrata.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.