U trendu

Dvojica francuskih vojnika ubijena u Maliju

Dvojica francuskih vojnika poginula su u Maliju kada je njihovo oklopno vozilo pogodjeno improvizovanom eksplozivnom napravom, svega pet dana nakon što su pod sličnim okolnostima poginula trojica francuskih vojnika, saopšteno je iz kabineta predsednika Francuske.

Vojnici su poginuli u subotu, a bili su u izviđačkoj misiji u oblasti Menaka, na severooistoku Malija, kao učesnici šire operacije protiv islamskih ekstremista u afričkom Sahelu. U eksploziji je jedan francuski vojnik ranjen, ali se nalazi u stabilnom stanju.

Početkom prošle nedelje trojica francuskih vonika poginula su kada je njihovo vozilo pogodjeno tokom vojne operacije u oblasti Hombori, u cetralnoj pokrajini Mopti u Maliju.

Francuski predsednik Emanueal Makron izrazio je „duboku tugu“ zbog pogibje vojnika. On je u saopštenju u subotu ponovio odlučnost Francuske u borbi protiv terorizma i izrazio poštovanje prema „hrabrosti“ francuskih vojnika.
 
U Maliju je stacionirano više od 5.000 francuskih vojnika koji pomažu vojsci te zemlje u borbi protiv ekstremističkih grupa.

U vojnoj operaciji pod vodjstvom Francuske 2013. godine je oborena samoproglašena vlada islamskih pobunjenika na severu Malija. Pobunjenici su se zatim pregrupisali u pustinji i od tada redovno napadaju vojsku Malija i njene saveznike.

U Sahelu, oblasti kojoj pripada i Mali, od 2013. godine je poginulo 50 francuskih vojnika.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar