Dvojica pripadnika Nacionalne garde izbačena uoči Bajdenove inauguracije

Dvojica pripadnika Nacionalne garde američke vojske izbačena su iz bezbednosne misije predsedničke inauguracije nakon što je utvrdjeno da imaju veze sa desničarskom grupom, naveli su zvaničnici američke vojske, i istakli da izabrani predsednik Džozef Bajden nije bio izložen pretnjama.

Dvojica zvaničnika američke vojske nisu naveli sa kojom su ekstremističkom grupom povezani pripadnici Garde niti u kojoj su jedinici služili. Oni su za Asošijeted pres govorili pod uslovom anonimnosti jer nisu ovlašćeni da daju izjave.
FBI je upozorio ranije da bi moglo da bude pripadnika desničarskih grupa medju članovima Nacionalne garde koji su poslati u Vašington da pomognu posle nasilja koje se dogodilo u kompleksu Kapitol hila, kada je bio pod opsadom dela pristalica odlazećeg predsednika Donalda Trampa.

Juče je, posle izbijanja požara u kampu za beskućnike udaljenom oko kilometar od kompleksa Kapitola, prekinuta proba inauguracije u strahu od pretnje po bezbednost.

Američka tajna služba pojačala je obezbedjenje u i oko Kapitola, a centar grada je u suštini zaključan, blokirane ulice, postavljene visoke ograde i desetine hiljada vojnika rasporedjeno je oko tog područja.

Američki bezbedonosni zvaničnici, zabrinuti zbog potencijalnog napada insajdera ili druge pretnje pripadnika službe zadužili su FBI da proveri svih 25.000 vojnika Nacionalne garde koji su došli u Vašington.

Vršilac dužnosti ministra odbrane Kristofer Miler izjavio je juče da se provera pripadnika Nacionalne garde nastavlja i da Pentagon do sada nije otkrio obaveštajne podatke koji bi ukazivali na insajdersku pretnju.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.