U trendu

DW: Kako nemačke bolnice štede – u trci za profitom

BON – Privatne klinike u Nemačkoj nameravaju da smanje broj zaposlenih i otpuštanjima pre svega u oblasti hitne medicinske pomoći sprovedu mere štednje.

Prema pisanju nedeljnika Cajt u maju, nemački medicinski džin Helios sa 86 klinika planirao je da smanji broj zaposlenih, piše Dojče vele.

Na Tviteru se rasplamsala diskusija o otpuštanjima i prestrukturiranju, a prema podacima koje su objavili učesnici diskusije tu se može naslutiti da i Asklepios, drugi veliki nemački lanac klinika, ima plan štednje.

Ali, učesnici diskusije su hteli da ostanu anonimni, jer se plaše pravnih posledica – pošto nemačka Vlada još nije u nemački pravosudni sistem preuzela direktivu Evropske unije o zaštiti uzbunjivača.

Janoš Damen, stručnjak Zelenih za zdravstvo, kaže da je razgovarao sa lekarima i može da potvrdi da je tačno ono što neki navode na društvenim mrežama.

Damen je i sam lekar i radio je do novembra 2020. u hitnoj pomoći i tek tada je postao poslanik u Bundestagu.

On objašnjava da postoje dve oblasti u kojima se štedi na osoblju – na prvom mestu, kaže on, uveden je minimalan broj negovatelja – ispod kojeg se ne može, a plate se podmiruju iz posebnog budžeta.

Osoblje za negu dobija zadatke koje su ranije obavljali drugi, recimo – kuriri, a sve te druge zaposlene otpuštaju.

Zbog toga se Damen pribojava da bi ovaj način racionalizacije mogle preuzeti i druge klinike.

Prema njegovim rečima, ni lekari nisu pošteđeni mera štednje – privatni koncerni su postavili sebi cilj da u narednih nekoliko godina smanje broj lekara za 10 do 20 odsto.

„Tamo više nema specijalista kao što je hirurg, već samo dežurni lekari koji se brinu o svemu i to ne samo u hitnoj pomoći već i u svim drugim odeljenjima“, kaže on i dodaje da su ovim merama pogođene uglavnom srednje i manje klinike.

Damen smatra da postoji velika potreba da se reformiše ovaj medicinski sektor u Nemačkoj i ističe da su u urgentnoj medicini potrebni posebni budžeti i jasan broj zaposlenih za sve medicinske profesije.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar