U trendu

DW: Nemačka i SAD pragmatični partneri

BON – Nemci i Amerikanci sasvim različito gledaju na odnose Nemačke i SAD – Amerikanci na te odnose gledaju uglavnom pozitivno, a Nemci uglavnom negativno, preneo je Dojče vele rezultate najnovijeg istraživanja.

Optimizam u SAD, pesimizam u Nemačkoj: tako bi mogao da se sumira rezultat nedavno objavljene studije vašingtonskog istraživačkog centra Pju koja se bavila odnosom dveju država.

Tako, prema istraživanju, čak tri četvrtine Amerikanaca (75 odsto) smatra da su odnosi sa Nemačkom dobri, dok dve trećine Nemaca (64 odsto) misli da su loši.

Pritom je to čak poboljšanje u odnosu na prethodnu godinu kada je takvo mišljenje imalo 73 odsto Nemaca.

I iako građani obeju država smatraju da Nemačku i SAD povezuje važno partnerstvo, neke druge zemlje za njih imaju veći prioritet.

Tako 36 odsto Amerikanaca smatra da im je najvažniji partner Velika Britanija, a slede Kina, Kanada i Izrael.

Nemačka je tek na petom mestu.

Nemci, s druge strane, pridaju veći značaj SAD.

Većina njih ocenjuje da je Francuska najvažniji partner Nemačke, a odmah zatim slede SAD.

Pritom čak 42 odsto ispitanih smatra da su Sjedinjene Američke Države zemlja koja ima najveći značaj za Nemačku.

Veliku spoljnopolitičku težinu zadržala je i Rusija.

To povećano spoljnopolitičko prisustvo ogleda se i u značaju koji Moskvi pridaju i građani SAD i građani Nemačke.

Uočljivo je da 61 odsto Amerikanaca veći značaj pridaje odnosima sa Nemačkom, nego sa Rusijom, ali zato 26 procenata ispitanika smatra da su veze sa Moskvom važnije od onih sa Berlinom.

Nemci drugačije to procenjuju: za 39 odsto građana Nemačke važniji su odnosi sa SAD nego sa Rusijom, ali tačno jedna četvrtina ispitanika (25 odsto) smatra da je dobar odnos sa Moskvom važniji od odnosa sa Vašingtonom.

Amerikanci i Nemci različito ocenjuju i pitanje raspoređivanja američkih trupa u Nemačkoj: 56 odsto Amerikanaca smatra da su te jedinice od velikog značaja za nacionalnu bezbednost, a samo pet procenata njih smatra da su beznačajne.

S druge strane, u Nemačkoj samo 15 odsto ispitanih vidi američke baze kao važan doprinos bezbednosti njihove zemlje, a isto toliko njih smatra da su one beznačajne.

Velika većina, nešto manje od 70 odsto, smatra da je prisustvo američke vojske u Nemačkoj bar u određenoj meri značajno.

Gotovo istovremeno, demografsko istraživanje o stavovima nemačkog stanovništva prema spoljnopolitičkim pitanjima objavila je i hamburška fondacija Kerber.

Prema toj studiji, na pitanje da li bi Nemačka trebalo da preuzme veću odgovornost na međunarodnom nivou, odnosno da se više posveti svetskim krizama, sa „da“ je odgovorilo 43 odsto ispitanika, dok 49 procenata smatra da bi Nemačka trebalo da ostane uzdržana.

Nemci su, prema istraživanju fondacije Kerber, posebno zabrinuti zbog odnosa sa SAD pod vladavinom Donalda Trampa.

Za nešto manje od četvrtine njih, odnos sa Vašingtonom je najveći izazov od svih, nakon čega sledi odnos sa Rusijom – osam odsto Nemaca to doživljava kao najveći izazov.

Četiri procenta smatra da je najveći izazov odnos sa Azijom, uključujući i Kinu, a tri odsto da je to odnos sa Turskom pod predsednikom Erdoganom.

Kada je reč o SAD, 50 odsto ispitanika zalaže se za veću saradnju sa Vašingtonom, a otprilike jedna trećina (35 odsto) smatra da bi Nemačka trebalo da smanji saradnju.

Summa sumarum: rezultati i jedne i druge studije pokazuju da odnosi Nemačke i SAD možda i nisu loši, ali su u svakom slučaju daleko od odličnih, naveo je Dojče vele.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.