U trendu

DW: Nemačka u predvorju policijskog časa

BERLIN – Ako prođe namera savezne vlade, uskoro će okruzi i gradovi u Nemačkoj biti obavezni da uvedu strogi lokdaun sa noćnom zabranom kretanja. Na taj predlog pljušte kritike, ali ima i onih koji misle da ne može drukčije, piše danas DW.

Nemačka Vlada donela je predlog o takozvanoj „ručnoj kočnici“ tokom pandemije. Ako taj dodatni paragraf Zakona o zaštiti od zaraznih bolesti bude usvojen, svaki okrug i grad u Nemačkoj biće obavezan da uvede istovetne mere u slučaju da na njihovoj teritoriji ima više od 100 novih slučajeva korone na 100.000 stanovnika u poslednjih sedam dana.

Trenutno je tek četvrtina okruga ili gradova ispod te brojke koju vlasti proglašavaju kritičnom.

Ako predlog bude usvojen, okruzi sa višom incidencijom moraće da zatvore praktično sve osim supermarketa, drogerija, apoteka i benzinskih pumpi, dok bi restorani samo mogli da izdaju hranu.

Takođe, bila bi uvedena zabrana kretanja između 21 čas i 5 časova ujutru, osim odlaska na posao ili lekaru i izvođenja psa, tako da ne bi bilo moguće kretanje napolju, čak ni šetnja.

Bila bi ograničena strože i okupljanja u privatnom prostoru tako da bi članovi domaćinstva mogli da se vide sa najviše jednom odraslom osobom koja ne živi sa njima, ne računajući decu do 14 godina.

Prema nacrtu zakona, ako incidencija pređe 200, što je trenutno slučaj u 73 od oko četiri stotine okruga, morali bi da budu zatvoreni i škole i vrtići. Ostala bi mogućnost da se napravi izuzetak za učenike završnih razreda.

Time vlada Angele Merkel pokušava da preuzme dizgine u borbi protiv pandemije, gde zapravo svaka od 16 pokrajina ima više nadležnosti od savezne države, ocenjuje DW i navodi da je kabinet Angele Merkel sada na meti oštrih kritika i da pogotovo policijski čas i zabrana kretanja na otvorenom nailaze na podozrenje stručnjaka.

Najveći nemački eksperti za aerosole upozorili su u otvorenom pismu da se virus praktično ne prenosi napolju i da je bolje da se ljudi okupljaju na otvorenom nego da utočište traže u zatvorenom.

Vladajuća koalicija Demohrišćana i Socijaldemokrata imaće muka da ubedi i svoje ljude na čelu pokrajina da se slože sa promenom zakona. Jer, osim saveznog parlamenta Bundestaga pristanak mora da da i Bundesrat, veće nemačkih pokrajina.

Tako je gradonačelnik grada-pokrajine Berlina Mihael Miler iz redova socijaldemokrata već rekao: „Nije velika opasnost da se uveče prošeta udvoje“, misleći na planirani policijski čas.

Opozicija nije oduševljena predlogom. Podrška bi mogla da dođe jedino od Zelenih, koji su pak signalizirali da oštrija pravila treba da važe i za privredu.

Šef poslaničkog kluba Levice Ditmar Barč rekao je da njegovi partijski drugovi neće glasati za izmene zakona. Slično su se izjasnili i Liberali, koji kritikuju što se vlast isključivo fokusira na incidenciju.

Iz Alternative za Nemačku, koja načelno kritikuje sva ograničenja i traži da se odgovornost prepusti građanima, kažu da je predlog zakona „udar na federalni poredak i demokratske principe republike“.

Nije isključeno da će svoje morati da kažu i sudovi. Recimo, Gerd Landsberg, šef Udruženja gradova i opština, misli da bi takvo zahvatanje u prava građana moglo biti protivno Ustavu.

Međutim, Udruženje intenzivne nege apelovalo je na političare da još ove sedmice usvoje oštriji zakon. Gernot Marks, šef tog udruženja, kaže da je ovaj talas korone izazvao veće nedaće nego što se mislilo te da bi broj pacijenata na intenzivnoj nezi mogao da dostigne rekord, navodi DW.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar