U trendu

DW: SAD dominiraju svetskim tržištem oružja

BON – SAD dominiraju svetskim tržištem oružja, slede Rusija i Velika Britanija, dok su nemačke firme negde u sredini, piše u najnovijem izveštaju Instituta SIPRI.

Nemački Dojče vele kaže da se trka u naoružanju nastavlja i time se povećava zarada koncerna iz ove branše.

Američke firme među sobom dele više od polovine svetskog tržišta oružjem – to su podaci međunarodnog Instituta za istraživanje mira u Stokholmu (SIPRI).

Na vrhu liste od 100 najvećih proizvođača oružja na svetu je američki koncern Lokhid Martin, koja čvrsto drži prvo mesto sa prodajom od 44 milijarde američkih dolara.

Najveća mušterija američkih proizvođača oružja je američka vojska koja stalno nabavlja novo oružje i ektremno skupe sisteme, kao i nosače aviona.

Lokhid Martin za njih proizvodi između ostalog borbeni avion „F-35 Lightning“ i transportni avion „C-130 Hercules“.

Druga po velicini kompanija u proizvodnji oružja je proizvodač aviona Boing.

Trka u naoružanju sa zamljama kao što su Rusija i Kina takode je dobra za profit ovih firmi u SAD.

Lokhid Martin je nedavno razvio skupu „hipersoničnu raketu“ koja može da izbegne konvencionalne radarske sisteme, a Rusija i Kina već imaju takve rakete.

Najveći proizvođač oružja u Zapadnoj Evropi ostaje Velika Britanija, a potom sledi Francuska.

Britanska korporacija „BAE Systems“, koja ima više od 83.000 zaposlenih, jedini je evropski proizvodač koji je ušao u prvih pet najvećih na svetu.

Ruske firme za proizvodnju oružja su 2017. profitirale od Putinovih programa modernizacije vojske, piše DW i dodaje da se tako najveća ruska firma u ovoj branši prvi put našla među prvih 10 na listi SIPRI.

Prema proceni istraživaca u Stokholmu, tri kineske kompanije bi takođe trebalo da se nađu na vrhu liste, ali, pošto one ne objavljuju dovoljno pouzdanih podataka o prodaji oružja, te firme nisu navedene na listi.

Među 100 najvecih proizvodaca oružja sveta nalaze se i četiri nemačke firme: pored kompanije Rajnmetal tu su firme Tisenkrup i Kraus-Mafej Vegman koje proizvode podmornice, brodove, tenkove i oklopna vozila za Bundesver, ali i izvoze.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar