U trendu

Tači u Berlinu – sporan gost

Kosovski predsednik Hašim Tači danas se sastaje sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel, prvi put od kada je na toj funkciji, a taj susret , kako ocenjuje Dojče vele, neće biti jednostavan zbog Tačijeve prošlosti i reputacije da je bio ključnifaktor za povezivanje organizovanog kriminala i politike na Kosovu

DW prenosi da je Nemačka, posle SAD, najjači politički, vojni i finansijski pomagač i prijatelj Prištine, o čemu govori to što je, kako navodi ovaj medij, Berlin jedan od glavnih sponzora briselskog dijaloga, a da kancelarka Angela Merkel duže od decenije i lično poznaje Tačija.

Kako se navodi, Tači je više od 20 godina najvažniji političar Kosova, a međunarodna javnost je prvi put čula njegovo ime početkom 1999. godine, kada je kao politički predstavnik OVK, zajedno sa predsednikom Ibrahimom Rugovom predvodio kosovsku delegaciju u mirovnim pregovorima sa SR Jugoslavijom u Rambujeu“.

DW i podseća na njegovu ratnu i političku prošlost i navodi da mnogi Kosovari vide u njemu heroja,i zbog toga što je što je kao premijer 17. februara 2008. proglasio nezavisnost Kosova, koje je do danas Kosovo priznalo 115 zemalja i ono je učlanjeno u više međunarodnih organizacija.

„No, Tačijevo obećanje da će Kosovo vrlo brzo priznati sve zemlje sveta i da će ono postati član UN, još je u dalekoj budućnosti. .Između ostalog Srbija, Rusija i Kina ne priznaju najmlađu evropsku državu. Za Kosovo je posebno problematično što ga ne priznaju države Evropske unije – Španija, Rumunija, Slovačka, Kipar i Grčka. Za razliku od ostalih zemalja Zapadnog Balkana, za Kosovo i dalje važe vize za šengenski prostor“, piše DW.

Kako se navodi, Tači predvodi prištinsku delegaciju u dijalogu sa Beogradom, u aprilu 2011. godine potpisao je i Sporazum o normalizaciji odnosa- najpre u Beču a potom i u Briselu, međutim kompletne normalizacije tih odnosa još nema na vidiku.

Osim toga, povećalo se i nezadovoljstvo stanovništva, Tači nije uspeo da sakupi dovoljno glasova za članstvo u UN, UNESCO ili Interpol.

„Pod njegovim vođstvom, Kosovo je postalo najsiromašnija zemlja Evrope, sa stopom nezaposlenosti većom od 30 odsto. U aktuelnoj vladi, najmanje pet ministara je osumnjičeno za korupciju, a istovremeno ovu malu balkansku zemlju muči i organizovani kriminal. Tačijevi kritičari tvrde da je on kum ilegalnih mahinacija na Kosovu“, piše nemački medij.

DW podseća i da je Tačija „zbog prepada i terorističkih napada“ na jugoslovensku policiju i armiju, Srbija u odsustvu osudila na 10 godina zatvora i ta presuda do danas nije stavljena van snage, a kasnije je raspisana još jedna poternica „zbog terorističkih aktivnosti i napada“ zbog koje se ime kosovskog predsednika nalazi i na Interpolovoj poternici.

Ipak, mnogo veću težinu imaju optužbe nemačke obaveštajne službe BND iz 2005. godine, koje pominju mediji na nemačkom, a u kojima se Tači označava kao jedna od ključnih figura za povezivanje organizovanog kriminala i politike na Kosovu.

Mediji pišu i da Tači ima „direktne kontakte sa organizovanim kriminalom u Češkoj i Albaniji“, kao i da je bio umešan u „poslove sa drogom i oružjem“.

„Još teže optužbe su usledile 2010. Posle dvogodišnje istrage Saveta Evrope koju je predvodio Švajcarac Dik Marti, Tači i drugi bivši članovi UČK su optuženi da su umešani u trgovinu organima i druge ratne zločine. Te optužbe je trebalo da istraži i rasvetli Specijalni sud u Hagu. Ali još nema optužnice“, navodi DW.

Pitanje je da li će Tači uopšte biti optužen zbog ratnih zločina, piše DW i zaključuje da one ne bi trebalo da bace senku na razgovore sa kancelarkom Merkel, jer osom Tačija i mnogi građani Kosova očekuju viznu liberalizaciju.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.