U trendu

Džaferović: Dodikov put bi BiH mogao odvesti u rat

ANKARA – Bošnjački član Predsedništva BiH Šefik Džaferović je za tursku televiziju TRTworld rekao da je BiH u najvećoj krizi od potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma i da je vrlo uznemiravajuća, a za nastalu situaciju je optužio rukovodstvo Republike Srpske, pre svega srpskog člana Predsedništva Milorada Dodika, koji bi, kako tvrdi, mogao BiH da odvede u rat.

Džaferović je rekao da Republika Srpska na čelu sa Dodikom bojkotuje BiH institucije i preti urušavanju do sada postignutih reformi, s ciljem secesije.

„Mi to nikada nećeo dozvoliti, ni da se uruše reforme niti da se od BiH otcepi bilo koji deo zemlje. A put kojim je krenuo Dodik mogao bi nas odvesti u rat“, rekao je Džaferović.

Za Dodika kaže da nije naučio lekciju prošlosti i da, kako kaže, treba da nauči elementarnu lekciju iz istorije – a to je da je onaj ko je atakovao na BiH završio u haškom tribunalu ili „na smetlištu istorije“.

„Tako će završiti i Dodik ako se ne opameti i ne zaustavi ovu suludu akciju koju vodi“, rekao je Džaferović, koji tvrdi da Dodik ne krije da nastavlja ideologiju Radovana Karadžizha i Ratka Mladića, kao i da „baštini ideju „velike Srbije“.

„Mislim da bi nas put, kojim je krenuo Dodik, mogao odvesti u rat“, rekao je Džaferović.

On je rekao i da prisustvo međunarodne zajednice u BiH, preko OHR-a, PIC-a, kao i da oni moraju da rade svoj posao.

To, kaže, nije obični međunarodni intervencionizam, to je intervenicionizam koji je potpisan Dejtonskim sporazumom kao mehanizam.

Međutim, dodao da kako je, kako kaže, međunarodna zajednica popuštala u BiH, tako je Dodik „počeo da diže glavu“.

On kaže da je OHR propisan Dejtonskim sporazumom, koji ima nekoliko svedoka od kojih je nabrojao Veliku Britaniju, Francusku, Rusku Federaciju Evropsku uniju i SAD, ne pomenuvši pritom Srbiju i Hrvatsku.

„Na tim državama je da imaju snažan angažman da BiH funkcioniše po Dejtonskom sporazumu, ali Rusija vodi neku drugaciju igru…“, rekao je Džaferović.

Prema njegovim rečima, sve ukazuje da je Dodik pod uticajem Ruske Federaciji, što se vidi, kako kaže, da oni nekritički podržavaju Dodikovu politiku o bilo kojem stavu.

„Ruska Federacija takođe nema strateške interese na Zapadnom Balkanu, jasno je da je Zapadni Balkan projektovan kao deo EU i NATO, a Rusija igra na taktičkom niovu s ciljem da tom taktikom tom taktikom ima neku monetu za potkusurivanje sa nekim drugim svetskim silama“, kaže Džaferović.

Govorecih o budućnosti BiH, Džaferović kaže da ona zavisi od njenih građana i ističe:

„Mi smo je branili od 92. do 95. i odbranili, i ako bude trebalo ponovo ćemo to da radimo. Nikada joj niko ništa niće moća nauditi, ali zbog ovakvih politika možemo da imamo svi mi mnogo štete“, rekao je Džaferović.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar