U trendu

Dzaferović: Istupi Milanovića ispod državničkog nivoa

SARAJEVO – Član Predsedništva BiH Šefik Džaferović danas je poručio hrvatskom predsedniku Zoranu Milanovicu da su njegovi istupi u kojima komentariše stanje u susednoj državi „ispod nivoa ozbiljnog državnickog ponašanja“.

„Dobri odnosi između Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine su jako važni, kako za ove države, tako i za celu regiju. Pozivam predsednika Hrvatske na rešavanje otvorenih pitanja s BiH u skladu s međunarodnim pravom, i na relaksaciju ukupnih odnosa. Takav pristup će pomoći i rešavanju unutrašnjih odnosa u BiH“, stoji u izjavi koja je medijima dostavljena iz Džaferovićeve kancelarije u Sarajevu, prenosi Hina.

Ističući da duboko poštuje žrtve koje je Hrvatska podnela tokom, kako je naveo, velikosrpske agresije, Džaferovic je kazao kako je upravo to a ne njegova potreba da se „druži s Milanovićem“ bila razlog njegovog odlaska u Vukovar kada se obeležavala godišnjica pada tog grada.

Kazao je i da su njegovi postupci u skladu s onim što je u svojim presudama ustanovio Međunarodni kvrivični sud za bivšu Jugoslaviju (ICTY) te očekuje da se tako ponašaju i drugi državnici u regiji pa I Milanović.

Džaferović je time aludirao na izjave hrvatskog predsednika koji je rekao da postoje „različite vrste genocida“ pri čemu je onaj u Srebrenici stavio na niži nivo od onih koji su počinjeni tokom holokausta.

Hrvatski predsednik je te ocene izneo komentarisući činjenicu da su poslanici HDZ BiH u Domu naroda parlamenta susedne države podržali predlog srpskih zastupnika da se poništi zakon o zabrani negiranja ratnih zločina koji je nametnuo bivši visoki predstavnik za BiH Valentin Incko.

Za Džaferovića su Milanovićeve izjave „sramotno i nedopustivo“ komentarisanje genocida u Srebrenici kojima se pokušava minimizirati ovaj zločin.

„Milanović evidentno želi, na neki način, da ublaži opravdane osude i prezir evropske, bosanskohercegovacke i hrvatske javnosti upućene Dodikovoj stranci i HDZ-u BiH, nakon što su pokušali da ospore zakon o zabrani negiranja genocida i ratnih zločina“, navodi se u Džaferovićevoj izjavi u kojoj je on podsetio hrvatskog predsednika na ono što je kazao povodom 25. godišnjice genocida u Srebrenici ističuci da ga to obavezuje i kao čoveka i kao državnika.

Milanović je 2020. u Srebrenici rekao da je genocid u tom bosanskohercegovačkom mestu, „sistemski, namerno i brutalno ubijanje više od osam hiljada ljudi … još uvek bolna rana i ispit naše ljudskosti“, podseća Hina.

„Osim iskrenog saučešća koje danas upućujem i to ne po prvi put porodicama srebrenickih žrtava i retkim preživelima važno je pokazati da razumemo njihov bol i ne dopuštamo osporavanje genocida u Srebrenici koji se dogodio”, kazao je uz ostalo Milanović 2020.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.