U trendu

Džaferović: Ministarka Tras nije naivna ni neinformisana

SARAJEVO – Bošnjački član i aktuelni predsedavajući Predsedništva BiH Šefik Džaferović izjavio je danas da je današnja poseta šefice britanske diplomatije Elizabet Tras BiH „jasan signal“ za sve u BiH i regionu.

“Velika Britanija je jedan od najvećih prijatelja i strateških saveznika Bosne i Hercegovine….Od izuzetne važnosti je da imamo ovako snažnog ali i odlučnog prijatelja koji svima u Bosni i Hercegovini želi dobro, pa je zbog toga spreman snažno da se suprotstavi onima koji seju nered i potkopavaju mir”, kazao je Džaferović u izjavi za Fenu.

Rekao je da je Trasova poslala najsnažnije poruke podrške suverenitetu i teritorijalnom integritetu Bosne i Hercegovine, a naročito je, kaže, važna podrška Oružanim snagama BiH, kao i najava povećanja britanskih investicija u oblasti energetike i infrastrukture, kako bi se suzbio maligni spoljni uticaj.

Naveo je i da BiH ostaje predana saradnji s svojim zapadnim partnerima, Evropskom unijom i NATO savezom.

A što se srpskog kolege Milorada Dodika tiče, Džaferović kaže da je poseta Trasove pokazala koliko su, kako je naveo, „izolovana njegova gledišta“.

„To je pokazao današnji sastanak, jednako kao i poruke sa Saveta bezbednosti i Svernoatlantskog saveta. Nije jasno čemu se Dodik nada, ako hrli u sukob sa celom međunarodnom zajednicom i vodi celi entitet Republici Srpskoj sa sobom tim putem”, kazao je Džaferović.

Dodao je da Dodikova namera na ovakvim sastancima da stvara utisak lažne harmonije i iluzije stabilnosti, kako bi mogao nesmetano da nastavi da ruši Dejtonski mirovni sporazuma i Ustav.

„On pokušava da uveri zvaničnike koji dolaze u Bosnu i Hercegovini da nemaju razloga za zabrinutost, čime nastoji da demantuje međunarodnu javnost i stavove njihovih vlada“, rekao je Džaferović i dodao:

„Ministarka Tras ipak nije ni naivna ni neinformisana, te dobro vidi o čemu se radi. Odlučne poruke koje je uputila predstavljaju pravo sredstvo za odvraćanje i doprinose miru”, kazao je.

Naveo je i da popustljivost ohrabruje “siledžije poput Dodika”, dok ih rezolutan stav obeshrabruje.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.