U trendu

Džaferović o komentarima Vučića: Nema potrebe za nervozom

PODGORICA – Niko ne treba da se paternalistički odnosi prema Bosni i Hercegovini, izjavio je juče bošnjački član Predsedništva BiH Šefik Džaferović i ocenio da Srbija nema nikakve dodirne tačke sa imenovanjem visokog predstavnika u BiH.

Džaverović je, komentarišući navode predsednika Srbije Aleksandra Vučića u vezi sa imenovanjem novog visokog predstavnika u BiH Kristijana Šmita, rekao da „nema potrebe ni za kakvom nervozom“.

„Odnose treba graditi na principima uzajamnog poštovanja. Bosna i Hercegovina želi dobre odnose sa svojim susedima uključujući tu i Srbiju. Jedini uslov jeste da susedi poštuju Bosnu i Hercegovinu onoliko koliko Bosna i Hercegovina poštuje njih“, kazao je Džaferović, koji se sinoć susreo sa predsednikom Crne Gore Milom Đukanovićem u Podgorici.

Džaferović je dodao da je Srbija, kao strana u ratu u BiH, bila potpisnica Opšteg okvirnog sporazuma i nekih od aneksa, među kojima je i Aneks 10 iz kojeg, kako tvrdi, proizlaze samo obaveze za Srbiju da pruži podršku radu visokog predstavnika „kako bi on mogao što uspešnije da sprovede svoj mandat u vezi s civilnim aspektima sporazuma“, prenosi Klix.ba.

Kada je u pitanju prigovor Vučića u vezi sa samitom Brdo-Brioni, Džaverović je rekao da je tamo ukazao na otvorena pitanja između Srbije i BiH.

„Nisam dobio odgovore na ova pitanja a ona moraju biti rešena jer nemoguće je graditi bolje odnose tako što ćete gurati stvari pod tepih“, rekao je Džaferović.

Džaferović, zajedno sa drugim članom Predsedništva BiH Željkom Komšićem, boravi u Crnoj Gori, a imali su i radnu večeru sa Đukanovicem, uoči današnjih radnih sastanaka.

Učesnici sastanka istakli su da su odnosi dve zemlje dobri i kvalitetni, da postoje brojni potpisani bilateralni sporazumi, a da je poseta Crnoj Gori nastavak unapređenja dobrosusedskih odnosa.

Vučić je u sredu rekao da Srbija hoće da poštuje međunarodno pravo, ali da neće da dozvoli da joj govore da zapadno od Drine ne postoji 900.000 ili milion Srba.

Povodom izjave Džaferovića da je sastanak s političkim vrhom RS mešanje Srbije u unutrašnje stvari BiH, Vučić je rekao da se više neće pravdati za neistine koje izgovara Džaferović.

A kao argument na neosnovanost Džaferovićevih tvrdnji o mešenju Srbije Vučić je ukazao na Aneks 10 Dejtonskog sporazuma koji je potisao bivši predsednik Srbije Milan Milutinović, i tako podsetio da je Srbija jedan od potpisnika Dejtona i da će se ponašati u skladu sa međunarodnim normama.

Naglasio je i da je ćutao kada Džaferović i drugi dođu u Sandžak i sa Ugljaninom traže specijalni status, kao RS, iako to ne može da se poredi.

„Opet je Srbija kriva. Prestanite sa neisitnama i neprijateljima tamo gde ih nema. Ovde nije bila reč o Džaferoviću već međunarodnom pravu“, naveo je Vučić, ističući da protiv BiH u Srbiji nije doneta nijedna odluka, a da jeste o vakcinaciji svih njenih građana besplatno u Srbiji.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.