U trendu

DŽaferović podržao utvrđivanje okvira za ulazak ZB u EU

SARAJEVO – Član Predsedništva Bosne i Hercegovine Šefik DŽaferović podržao je ideju određivanja vremenskog okvira za pridruživanje Bosne i Hercegovine i drugih država Zapadnog Balkana Evropskoj uniji.

Evropska unija trebalo bi da se proširi na ceo Zapadni Balkan do kraja decenije, predlog je Slovenije, koja trenutno predsedava EU, što je naišlo na zaprepašćenje zemalja članica uoči samita na Brdu kod Kranja „EU i Zapadni Balkan“ planiranog za narednu sedmicu, preneo je portal Klix.ba.

Ideju o ubrzanju priključenja zemalja Zapadnog Balkana, uključujuci Srbiju i BiH, iznedrila je Slovenija uoči sastanka čelnika Evropske unije na kojem će se raspravljati o proširenju Unije koju sada cini 27 država, javio je ranije Fajnenšel tajms.

Kako je kazao DŽaferović, uprkos određenim dilemama kada je u pitanju proširenje EU u proteklom periodu, jasno je da u samoj EU sazreva svest o važnosti proširenja.

„Jasno je odavno da je Zapadnom Balkanu potrebna EU, ali unutar EU postaje jasno da je i Evropskoj uniji potreban Zapadni Balkan. Imao sam priliku to da vidim na Strateškom forumu Bled. Očekujem da ta svest nastavi da sazreva i na predstojećem samitu na Brdu kraj Kranja“ dodao je DŽaferović.

Pitanje proširenja EU na zemlje Zapadnog Balkana prvenstveno je geostrateško pitanje, a ne administrativno, i tako ga treba i posmatrati, napomenuo je on.

„Države treba naravno da ispune sve uslove, ali uz jasnu i kredibilnu perspektivu i političku podršku sigurno ćemo biti lakše u stanju da to uradimo“, stav je člana Predsedništva BiH.

On je izrazio uverenje da bi utvrđivanje vremenskog okvira za pridruženje probudilo optimizam i novu sinergiju, i dalo vetar u leđa proevropskim snagama u Bosni i Hercegovini i regionu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar