U trendu

Džaferović traži ”geostratešku odluku” o kandidaturi BiH

BRISEL, 30. marta ( Tanjug) – Predsedavajući Predsedništva BiH Šefik Džaferović sastao se danas u Briselu sa najvišim zvaničnicima EU i tom prilikom zatražio da se BiH dodeli kandidatski status, a zemlji pomogne da se izbori sa, kako je rekao, ”retrogradnim odlukama Republike Srpske”.

”Imajući u vidu situacaiju koja se dešava u BiH, sa blokadom institucija i pretnjama koje postoje u svetlu ruske agresije na Ukrajinu, zamolio sam da se o BiH vodi račcuna i da se i BiH dodeli kandidatski status, kao geostratešaka i geopolitička odluka. To bi jako puno polmoglo BIH i bilo pozitivan signal za sve ljude u mojoj zemlji”, poručio je Dzaferović.

Predsedavajući tročlanog Predsedništva BiH, ocenio je tokom razgovora sa predsednikom Evropskog saveta Šarlom Mišelom, „da staucija u BiH nije dobra i da su insitucije države blokirane zbog poteza Republike Srpske“.

”Vlasti Republike Srpske preduzimaju mere kako bi se urušile reforme koje smo mukotrpno gradili sedam godina. Zamolio sam za podršku EU da se retrogradne odluke RS stave van snage i da se pomogne BiH kroz delovanje EU kako bi se deblokirale institucije, a BiH normalno funkcionisala”, kaže Džaferović.

On je iz Brisela pozvao na dalje jačanje Misije EUFOR u BiH u cilju bezbednosti i stablinosti zemlje kao i na odlučnije delovanje međunarodne zajednice u BiH.

Dzaferović dodaje da je tokom razgovora sa zvaničnicima EU poručio da se BiH svrstala uz, kako je naveo, „civilizovani deo sveta”, koji je osudio agresiju na Ukrajinu i koji se pridružio restriktivnim merama i rezolucijama UN i stavovima Evropske komsije.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar