U trendu

Dzaferovic: Turska bitan faktor stabilnosti na Z. Balkanu

SARAJEVO – Bošnjački član Predsedništva BiH Šefik Džaferović izjavio je danas posle sastanka članova Predsedništva Bosne i Hercegovine sa turskim predsednikom Redžepom Tajipom Erdoganom, da su odnosi BiH i Turske „prijateljski i bratski“.

„Turska i predsednik Erdogan su veliki prijatelj Bosni i Hercegovini“, rekao je Džaferović, prenosi portal Klix.ba.

Ocenio je da su Turska i Erdogan bitan faktor stabilnosti Zapadnog Balkana i zamolio da nastave sa politikom stabilnosti na Zapadnom Balkanu.

Dzuaferović je istakao da Turska ima brojne inicijative, počev od trilateralnih sastanaka sa BiH i Hrvatskom, kao i sa BiH i Srbijom i naveo da je planirano da uskoro bude održan trilateralni sastanak Turske, Hrvatske i BiH.

„Bosna i Hercegovina je na svom NATO putu, evroatlantskom putu, ali u okviru toga jako je važna saradnja s našim prijateljima kakva je Turska, koja ima svoj evropski put, a podržava i put BiH“, rekao je Džaferović.

Ocenio je da je izgradnja auto-puta Sarajevo-Beograd još jedan „stabilizirajući projekat“ na Balkanu.

Džaferović je rekao da je ostalo da parlament Turske ratififikuje taj sporazum i da počne izgradnja auto-puta, doidajući da je za to da se počne graditi na više mesta i kad je reč o severnoj i o južnoj konekciji.

Ukazao je da je sporazum o slobodnoj trgovini između Turske i BiH ratifikovan i da njegove pogodnosti nisu iskorišćene.

„Turska je dala Bosni i Hercegovini najbolje uslove u odnosu na sve druge države sveta. Moramo se organizovati da to iskoristimo“, rekao je Džaferović.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar