U trendu

DŽaferović: Zakon o zabrani negiranja genocida ključan

SARAJEVO – Član Predsedništva Bosne i Hercegovine Šefik DŽaferović bio je danas jedan od govornika na panelu „Šta mir i sigurnost znače u 21 veku“, gde je izjavio da zakon o zabrani negiranja genocida „suzbija najveće pretnje miru“.

„Kada govorimo o miru i sigurnosti u 21. veku dve su ključne lekcije. Prva je potreba preventivnog delovanja na zaštiti mira i međunarodnog prava. Govoreći o kontekstu BiH, u tom smislu smatram ohrabrujućim donošenje zakona o zabrani negiranja genocida i veličanja ratnih zločinaca, uz podršku međunarodne zajednice, čime se suzbija ideologija koja počiva na revizionizmu i govoru mržnje, pa kao takva predstavlja najveću pretnju miru“, rekao je DŽaferović, a preneo klix.ba

Dodao je da su demokratija, vladavina prava, zaštita individualnih ljudskih prava i kolektivna odbrana, nepromenljivost granica, krivično gonjenje ratnih zločinaca, rešavanje otvorenih pitanja dijalogom i uz pomoć institucija međunarodnog prava, uklanjanje rasne i etničke diskriminacije, jačanje uloge žena u društvu principi i procesi zahvaljujući kojima su evroatlantska društva postala sposobna da mirno rešavaju interne i međusobne društvene nesporazume i protivrečnosti.

On je rekao i da je „agresija na BiH“ pokazala sve slabosti NATO saveza i Evropske unije i da se, „kako je primetio Tadeuš Mazovjecki sveukupna stabilnost međunarodnog poretka i principa civilizacije našla na kocki zbog BiH“, a međunarodna zajednica, predvođena UN, NATO savezom i EU nije odgovorila zadatku.

„Genocid u Srebrenici je strašna potvrda te činjenice i to će ostati večita crna mrlja u svetskoj i evropskoj istoriji, a činjenica da je nedugo nakon genocida u Srebrenici, intervencijom NATO zaustavljen rat u BiH samo je dodatno potvrdila da se genocid mogao sprečiti“, rekao je DŽaferović.

Skup je organizovan u Njujorku na marginama zasedanja Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, a DŽaferović se na panelu obratio video porukom.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.