U trendu

Džaferović: Zakon RS ignoriše propise i standarde BiH

SARAJEVO – Bošnjački član Predsedništva BiH Šefik Džaferović uputio je danas Ustavnom sudu BiH zahtev za ocenu ustavnosti Zakona o tehničkim propisima Republike Srpske, sa predlogom za njegovo ukidanje.

Zahtev se odnosi na neusklađenosti odredbi osporavanog zakona sa odredbama Ustava BiH koje se odnose na uspostavljanje jedinstvenog tržišta na celoj državnoj teritoriji, ljudska prava i osnovne slobode, međunarodne standarde i nediskriminaciju.

U zahtevu se tvrdi da je Zakon o tehničkim propisima Republike Srpske u suprotnosti sa državnim Zakonom o tehničkim zahtevima za proizvode i ocenjivanju usklađenosti, kao i da se njime uspostavlja neustavni, paralelni sistem infrastrukture kvaliteta.

Odredbama Zakona Republike Srpske, tvrdi se takođe, ignorišu se propisi i standardi na nivou Bosne i Hercegovine, razgrađuje njeno unutrašnje tržište i različito tretiraju prava građana tako što se daje prednost pravnim osobama registrovanim na teritoriji entiteta Republika Srpska, saopšteno je iz Predsedništva BiH.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.