U trendu

Džek Ma preko noći bogatiji za 2,8 mlrd dolara

Neto bogatstvo Džeka Ma uvećano je preko noći za 2,8 milijardi dolara, nakon što je njegova kompanija Alibaba objavila procenu da je u fiskalnoj godini, završenoj u martu 2017, ostvarila rast prihoda između 45 i 49 odsto, nadmašivši prognoze bilo kog analitičara, izveštava agencija „Blumberg“.

Akcije Alibabe, najveće kineske kompanije za elektronsku trgovinu, čiji je Ma vlasnik i direktor, skočile su posle te objave za 13 procenata na rekordan nivo.

DŽek Ma (52) je sada najbogatiji čovek u Aziji i 14. najbogatiji na svetu, prema „Blumbergovom“ indeksu milijardera.

Neto vrednost njegove imovine je ove godine porasla za 8,5 milijardi dolara, na 41,8 milijardi dolara.

Alibaba i njegov Tencent Holdings – od kojih prvi dominira u onlajn trgovini, a drugi u društvenim medijima – usmerili su se na nove oblasti poslovanja počev od usluga računarstva „u oblaku“ do muzičkog i video striminga, pošto ekonomija zemlje usporava.

Džek Ma ove nedelje održava sastanke s investitorima, a danas je ovaj bivši nastavnik engleskog jezika izjavio da neće razgovarati o korporativnim prognozama. Umesto toga se fokusirao na rezultate, navodeći da je njegova kompanija postala uspešna kao 22. najveća privreda sveta – odmah iza Argentine – u smislu obima transakcija, jer se nikada nije plašila velikih ambicija.

Napominjući da Alibaba svake godine revidira svoje 10-godišnje planove, Ma je izneo procenu da će njegova kompanija postati peta najveća u svetu do 2036. godine, pružajući usluge rastućoj kineskoj srednjoj klasi, koristeći prednosti globalne trgovine i koristeći svoju riznicu dragocenih podataka, preneo je „Blumberg“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.