U trendu

Džihadisti koriste balkanske luke za prebacivanje terorista

Džihadisti koriste luke u Hrvatskoj, Grčkoj, Albaniji i Crnoj Gori za prebacivanje ljudstva iz Sirije u Europu i obrnuto, tvrdi italijanski list „Republika“.

Prema tvrdnji rimskog dnevnika, džihadisti navodno koriste morski put iz Barija, koji ide preko Hrvatske, a iz Barija trajekti voze za Dubrovnik.

Po informaciji „Republike“, upravo zbog te opasnosti u luci Bari na snazi su posebne mere bezbednosti. Pojačane su i policijske patrole, koje na sve moguće načine proveravaju putnike koji cirkulišu lukom,  prenosi portal index.hr.

Navodi se da iz luke Bari trajekti putuju prema hrvatskim, crnogorskim i grčkim lukama kao i prema Albaniji, koja je trenutno deo svih bezbednosnih analiza o rastućoj radikalizaciji na Balkanu.

Pre nekoliko nedelja italijanske službe objavile su da tokom avgusta postoji povećana opasnost od terorističkih napada u toj zemlji, zbog čega je podignuta bezbednost u Rimu na nivo 2 (od moguća tri nivoa).

U luci se kontrolišu svi putnici koji dolaze iz zemalja izvan država Šengenskog sporazuma, a procenjuje se da se radi o 25 do 50 odsto putnika koji se ukrcavaju na brodove.

Detaljnije provere obavljaju se i na aerodromima, kroz koje prolaze milioni putnika. Stručnjaci procenjuju da bi Italija mogla da se nađe na meti napada terorista, zato što je svoje vojne baze otvorila američkim snagama koje učestvuju u bombardovanju pripadnika takozvane Islamske države u Libiji.

Kroz nekoliko dana će Italija na zahtev libijskog premijera Fajeza al Saraja poslati svoje specijalne jedinice na tlo te zemlje.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.